Invazia Ucrainei devine iminentă: Joe Biden avertizează că Rusia ar putea incepe războiul în februarie

Autor: Andrei Şerbănescu 28.01.2022

Preşedintele american Joe Biden a avertizat că există o şansă foarte mare ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, potrivit Casei Albe, relatează BBC.

Între timp, Rusia declară că există „din ce în ce mai puţin optimism” în ceea ce priveşte rezolvarea crizei pe cale diplomatică după ce SUA a respins principalele cereri ale Kremlinului.

În pofida acumulării masive de trupe la graniţa Ucrainei, Rusia continuă să nege planificarea unui atac.

„Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Emily Horne.

În timpul convorbirii telefonice de joi dintre Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, liderul de la Casa Albă „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Unii experţi militari sugerează că Rusia ar putea aştepta ca terenul din Ucraina să îngheţe pentru a se putea deplasa cu echipamentele grele.

O altă convorbire telefonică importantă va avea lor vineri, când preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei nu ar fi primul moment de conflict din istoria recentă a celor două state. Rusia a anexat sudul peninsulei Crimeea în 2014 şi a continuat să sprijine rebelii care au ocupat mari zone din regiunea Donbas la scurt timp după aceea. Aproximativ 14.000 de oameni au murit în urma conflictului.