Un fenomen care ia amploare: Romania a ajuns la 558.000 de persoane care se luptă cu autismul

Autor: Alexandra Matei 28.01.2022

♦ În prezent, unul din 54 de copii sunt în spectrul autist. 

♦ Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500-2.000 de euro, dar suportul financiar pe care îl oferă statul este unul mult mai mic, în jurul sumei de 200-250 de euro.

Autismul, o boală care nu se poate trata, dar care poate fi ţinută sub control este un fenomen care ia amploare din ce în ce mai mult. În România, datele arată că în prezent sunt 558.000 de oameni care duc lupta cu această boală, aici fiind incluşi atât copiii cărora li s-a pus acest diagnostic, cât şi familiile lor care se confruntă cu greutăţile aduse de acesta.

În prezent, unul din 54 de copii sunt în spectrul autist, iar Alina Munteanu, membru fondator şi coordonatorul Centrului de terapie ASPERA, este de părere că dacă acest ritm se va menţine, în 2050 vor ajunge să fie unul din doi copii care vor primi acest diagnostic.

„Singura certitudine pe care o are autismul este că nu se poate trata. Putem, însă, contribui la dezvoltarea acestor copii, astfel încât să îşi atingă potenţialul lor maxim şi să devină adulţi cât mai independenţi, integraţi în societate. Statisticile arată că unul din 54 de copii sunt în spectrul autist, iar dacă acest ritm se va menţine, în 2050 vor ajunge să fie unul din doi copii care vor primi acest diagnostic. În România, în acest moment, sunt 558.000 de oameni care se luptă cu autismul, iar aici includem atât copiii diagnosticaţi cu această boală, cât şi familiile lor care le sunt alături”, a spus aceasta.

Una dintre cele mai mari greutăţi pe care le au de suportat părinţii copiilor români diagnosticaţi cu autism este cea a costurilor ridicate pentru terapie, în contextul în care banii primiţi de la stat sunt insuficienţi.

„Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500-2.000 de euro. Suportul financiar pe care îl oferă statul este unul mult mai mic, în jurul sumei de 200-250 de euro, în baza unui certificat de încadrare în grad, după o evaluare a unei comisii multidisciplinare”, a explicat Lavinia Chican, mamă şi membru onorific în board-ul ASPERA.

Centrul ASPERA a fost înfiinţat în urmă cu un an, sub conducerea Alinei Munteanu şi a fost gândit pentru a găzdui copii cu tulburări de neurodezvoltare. Acesta se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi, este dotat cu săli clasice de terapie şi spaţii conexe pentru recuperare şi învăţare, precum şi o salină, o cameră senzorială şi o curte exterioară.

Printre activităţile care se pot desfăşura la centru se numără cele terapeutice (logopedie, terapie ocupaţională şi de integrare senzorială, psihoterapie individuală) şi cele de formare (cursuri pe toate ariile terapeutice sau sesiuni de informare medicale, terapeutice sau de ghidare).

Echipa ASPERA este formată din şapte psihoterapeuţi, trei logopezi, doi terapeuţi ocupaţionali, un dansterapeut şi un asistent social.

În primul an de activitate, centrul a susţinut peste 5.700 de ore de terapie, 150 de evaluări psihologice, logopedice şi senzorial-motrice, peste 300 de ore de însoţire la grădiniţă şi 100 de ore de consiliere parentală.

Totodată, în cadrul acestuia, a fost organizat şi un grup terapeutic pentru părinţi, cu o durată de şase luni, în cadrul căruia participanţii au fost ajutaţi să accepte diagnosticul copilului lor şi să găsească soluţii de readaptare a vieţilor lor.

Centrul ASPERA aduce în România şi o metodă de terapie răspândită pe plan internaţional în grădiniţe şi centre de terapie şi anume abordarea Floortime. Este o abordare 360 de grade, explică reprezentanţii centrului, care îşi concentrează atenţia nu doar asupra copilului, cum se practică în prezent în România, cât şi asupra familiei, care devine astfel partenerul copilului şi al terapeutului în procesul de dezvoltare.