Mirajul dezvoltării: aderarea României la OECD nu înseamnă că suntem o ţară dezvoltată, ci pe drumul dezvoltării. „Apartenenţa la OECD este o premisă pentru a te considera o ţară dezvoltată, dar statutul se câştigă mai greu“

Autor: Răzvan Botea 31.01.2022

România ar putea adera la Organizaţia de Cooperare şi Dez­vol­tare Eco­nomică (OECD - Organi­za­tion for Economic Co-operation and Development) în următorii ani, grupul select al celor mai dezvoltate economii ale planetei, după ce a recuperat decalajele economice faţă de ţările dezvoltate cu un ritm bun: de la un PIB per capita la 30% din media ţărilor OECD la începutul anilor 2000, la 63% la finalul lui 2019, înainte de a izbucni criza, a spus şeful OECD, într-o vizită în premieră la Bucureşti. În ce măsură însă se poate considera România o ţară dezvoltată prin apartenenţa la acest grup?

„V-aţi descurcat foarte bine în ultimul deceniu pentru a creşte economia, standardele de viaţă. Aţi prins din urmă economiile OECD, în ciuda crizei financiare. În România, PIB per capita a ajuns la finalul lui 2019 la 63% din  media OECD, ceea ce înseamnă o creştere enormă, de la aproximativ 30% din media OECD la începutul anilor 2000“, a spus, într-o vizită în premieră la Bucureşti, Mathias Cormann, secretarul general al OECD.