OECD: V-am invitat pentru că PIB-ul pe cap de locuitor a crescut în România de la 30% la 63% din media OECD în ultimii 20 de ani

Autor: Răzvan Botea 31.01.2022

Venit în premieră în România, şeful Organizaţiei pen­tru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), orga­ni­zaţia celor mai dezvoltate ţări ale lumii, spune că România are o şansă să intre în liga economiilor dezvoltate în următorii ani. După 18 ani de la prima solicitare, România a primit în 2022 invitaţia oficială de a adera la OECD, însă încă mai are de îndeplinit mai multe criterii pentru a face parte din clubul select al economiilor dezvoltate.

„V-aţi descurcat foarte bine în ultimul deceniu pentru a creşte economia, standardele de viaţă. Aţi prins din urmă economiile OECD, în ciuda crizei financiare. În România, PIB per capita a ajuns la finalul lui 2019 la 63% din  media OECD, ceea ce înseamnă o creştere enormă, de la aproxi­mativ 30% din media OECD la începutul anilor 2000“, a spus, la Bucureşti, Mathias Cormann, secretarul general al OECD, în cadrul unei vizite oficiale.

Apartenenţa la OECD este o premisă pentru a te considera o ţară dezvoltată, dar statutul se obţine mai greu, a explicat, pentru ZF, profesorul universitar de economie Dumitru Miron.