Finanţe personale. De unde până acum cinci ani brokerii trăgeau obloanele, acum vin investitori care caută să îi angajeze. Dacă la finalul anului 2017 erau 59.000 de persoane care tranzacţionau pe bursă, în T3 2021 numărul deja ajunsese la 74.000

Autor: Liviu Popescu 31.01.2022

Dacă în urmă cu 5-6 ani tranzacţiile anemice şi restricţiile MiFID II aduceau sfârşitul pentru brokeri vechi de când piaţa, precum Romintrade sau Intercapital Invest, şi reducerea activităţii pentru alţii, astăzi apar antreprenori care angajează veteranii pieţei de capital pentru a lansa servicii de brokeraj pentru cei care au descoperit investiţiile de pe canapea.

Astfel, ca o consecinţă directă a creşterii numărului de investitori de la 59.000 de la final de 2017 la circa 74.000 la T3/2021 - cele mai recente date, respectiv 17.000 investi­tori activi versus 28.000, ceea se reflectă în rulajul mediu zilnic aproape dublu - industria de brokeraj se revigo­rează. Şi, odată cu ea, creşte şi atractivitatea Bursei locale.

Acesta este şi cazul în care cel mai vechi CEO al unei societăţi de brokeraj, cu experienţă de 24 de ani, a fost angajat de un investitor de calibru pentru a lansa o noua casă de brokerj. „Ceea ce vrem să facem este mai mult decât o platformă de tranzacţionare pentru că vine la pachet cu toate celelalte funcţii suport - partea de educaţie şi comunicare cu clienţii”.

Mihaela Bîciu, cea care timp de două decenii a condus operaţiunile unuia dintre cei mai mari brokeri de la bursa românească şi care recent s-a asociat cu Sacha Dragic, principalul acţionar al Superbet pentru lansarea unei societăţi de brokeraj, spune că proiectul este construit de la zero şi că va fi lansat spre finalul anului 2022. Proiectul presupune o investiţie de pornire de 3 mil. euro, sumă care va fi ulterior completată cu alte investiţii necesare.

Iar noua societate de brokeraj  - a cărui nume încă nu a fost dezvăluit de Mihaela Bîciu dar care a promis că „la următorul interviu” – va avea activitate şi în zona intermedierii plasamentelor private şi a listărilor la Bursa de la Bucureşti. În 2021 Bursa a avut un an istoric prin prisma listărilor cu acţiuni a nu mai puţin de 23 de companii şi a finanţării a zeci de alte societăţi plus Ministerul Finanţelor.

„Pe lângă partea de platformă, după obţinerea autorizării şi după începerea operaţiunilor la bursă, avem în vedere şi partea de intermedieri de plasamente private şi oferte publice pentru companiile care vor vrea să folosească bursa în obţinerea finanţărilor pentru planurile lor de dezvoltare”, spune Mihaela Bâciu, cea care în prezent ocupă funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Vedeţi aici ce a zis Mihaela Bâciu la emisiunea ZF Live