1 din 3 companii listate la Bursă a obţinut peste 9 la evaluarea privind nivelul de comunicare cu investitorii. Adrian Tănase, BVB: Piaţa a evoluat foarte mult şi odată cu ea şi cerinţele investitorilor

Autor: Cristina Bellu 31.01.2022

22 de companii listate la bursa de la Bucureşti au obţinut peste 9 la evaluarea Vektor, indicator calculat pentru prima dată în 2019 de către Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) şi publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii.

Dintre acestea, Antibiotice, Banca Transilvania, BRK Financial Group, Electrica, Farmaceutica Remedia, Impact Developer & Contractor, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Purcari şi TeraPlast au obţinut nota maximă, în baza unei metodologii ce include 15 criterii, în linie cu cele mai bune practici internaţionale în relaţia cu investitorii, spun reprezentanţii ARIR.

“Numărul emitenţilor care au obţinut note maxime confirmă adoptarea pe scară largă a bunelor practici în comunicarea cu investitorii şi guvernanţă corporativă pe care ARIR şi le-a asumat la lansarea indicatorului VEKTOR în urmă cu trei ani”, spune Daniela Şerban, Preşedinte şi cofondator ARIR.

Asociaţia a lansat astăzi în dezbatere publică noua metodologie VEKTOR pentru 2022 după consultarea tuturor părţilor interesate din piaţa de capital.

„Pentru o companie listată la bursă care îşi doreşte recunoaştere din partea investitorilor, comunicarea cu aceştia este primordială. Ne bucurăm că, la trei ani de la lansarea indicatorului VEKTOR de către ARIR, din ce în ce mai multe companii obţin note foarte bune ceea ce înseamnă că gradul de conştientizare a importanţei comunicării cu investitorii în rândul acestora a crescut considerabil. Piaţa a evoluat foarte mult şi odată cu ea şi cerinţele investitorilor, care au devenit din ce în ce mai exigenţi. Salutăm iniţiativa ARIR de a revizui metodologia de acordare a notelor VEKTOR pentru anul în curs, precum şi extinderea acestui scor către companiile de pe piaţa AeRO.”, spune Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

Cum arată rezultate Vektor 2021:

Companiile care au obţinut nota 10 la evaluarea Vektor din 2021 sunt Antibiotice, Banca Transilvania, BRK Financial Group, Electrica, Farmaceutica REMEDIA, IMPACT Developer & Contractor, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Purcari şi TeraPlast.

Companiile care au obţinut nota 9,5 la evaluarea VEKTOR din 2021 sunt ALRO, BRD - Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, MedLife, ONE United Properties, Romgaz, SIF Transilvania, Sphera Franchise Group şi Transgaz.

Companiile care au obţinut nota 9 la evaluarea la evaluarea VEKTOR din 2021 sunt Bittnet Systems, Fondul Proprietatea şi Romcarbon.

Companiile care au avut cele mai mari creşteri în 2021 sunt Turism Felix, Sphera Franchise Group, Evergent Investments, Electromagnetica, SIF Banat Crisana, Santierul Naval Orsova.

Criteriile îndeplinite de cel mai mare număr de companii la evaluarea VEKTOR au fost: criteriul 5 (60 de companii), care se referă la furnizarea informaţiilor despre preţul acţiunilor în cadrul website-ului emitentului şi criteriul 14 (54 de companii), care solicită existenţa unei politici de remunerare, unde vedem o creştere a numarului de companii cu 38 faţă de evaluarea din 2020.

Cele mai puţine companii (24) au îndeplinit criterul 6, care se referă la organizarea a cel puţin unui eveniment anual propriu de prezentare a activităţii în faţa investitorilor şi analiştilor sau participarea la cel puţin un eveniment internaţional / local pentru investitori.

Media indicatorului Vektor pentru toate companiile este de 4,9 o creştere de 1,1 punct (faţă de 3,8 în 2020), iar a companiilor din categoria premium este de 8,6 (vs 7,3 în 2020). Se remarcă, de asemenea, o creştere semnificativă pentru companiile din indicele BET, media indicatorului VEKTOR pentru aceste companii este 9,2 (vs 8,6 în 2020).

Indicatorul Vektor a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019. Metodologia a fost elaborată de asociaţie în colaborare cu un grup extins de specialişti locali şi internaţionali pentru a include aşteptările investitorilor instituţionali şi individuali.

Ea include 15 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaţionale în relaţia cu investitorii (IR), printre care informaţii despre echipa de relaţii cu investitorii; existenţa prezentării pentru investitori; organizarea conferinţelor telefonice dedicate rezultatelor financiare; publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare; participarea la evenimente cu investitori; furnizare informaţiilor financiare în format Excel; transcript / înregistrare conferinţe de prezentare a rezultatelor financiare; publicarea informaţiilor despre preţul acţiunii; acoperirea de către analişti financiari; informaţii despre guvernanţa corporativă - conducerea companiei, comitete, politica de remunerare; raportarea non-financiară.

Procesul de evaluare a fost auditat în ianuarie 2022 de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă din lume, prezentă în 90 de ţări şi teritorii, cu o experienţă de 25 de ani în piaţa din România.

 

Mai jos, rezultatele integrale VEKTOR 2021, asa cum sunt prezentate pe site-ul ARIR: