Dorel Niţă, ValorEasy: Scăderea ofertei de locuinţe începe să pună presiune pe piaţă

Autor: Bogdan Alecu 01.02.2022

♦ Anul 2021 a adus cea mai intensă activitate de tranzacţionare din ultimii cinci ani: anul trecut a fost un an bun pentru cei care şi-au vândut locuinţele, cererea depăşind 180.000 de unităţi individuale vândute la nivel naţional, o creştere anuală de 49%.

Cererea mare pentru locuinţe în oraşe precum Bucureşti sau Cluj ală­turi de o scădere a ofertei în acestea din lipsă de noi proiecte pun o pre­siu­ne tot mai mare pe preţuri, care doar pe final de an au urcat cu 11% în Capitală.

„Presiunea asupra persoanelor care caută o locuinţă a crescut, în con­di­ţiile creşterii cererii, resimţită pe par­cur­sul întregului an. Un factor deter­minant al scăderii ofertei din piaţa secun­dară este legat de faptul ca persoanele interesate de achiziţia unei noi proprietăţi (în principal de apar­ta­mentele cu 3-4 camere şi case) nu mai vând proprietăţile pe care le deţin deja şi le transformă în investiţii imobiliare sau le transmit membrilor familiei. Scă­derea ofertei în piaţa secundară nu a fost compensată de locuinţele noi fina­lizate. Constatăm o tendinţă de încetinire a construcţiilor rezidenţiale, în ultimii 3 ani“, a spus Dorel Niţă, direc­tor executiv ValorEasy. Dorel Niţă a fost anterior head of research pentru Imobiliare.ro.