Ministerul Finanţelor a spart monopolul băncilor. Pentru prima oară în ultimii 10 ani depozitele la termen scad, iar oamenii se orientează către titlurile de stat

Autor: Mircea Nica 06.02.2022

Pentru prima dată în două decenii, soldul depozitelor la termen ale populaţiei a scăzut cu 10%. Oamenii s-au orientat către investiţii la titluri de stat care dau dobânzi de două ori mai mari.

Pentru prima dată în ultimele do­uă decenii se observă o scă­dere a soldului depozitelor la ter­men, ceea ce înseamnă că oa­menii fie au renunţat la depozitele la termen pentru o migrare spre a-şi ţine banii la vedere în disponibilităţi, fie s-au uitat către alte metode de a obţine randamente mai bune decât do­bânzile oferite de bănci, res­pec­tiv la titlu­ri­le de stat.

Marcel Murgoci, di­rec­torul de tran­zac­ţio­na­re al societăţii de bro­keraj Estinvest, este de părere că aceas­tă scădere poa­te fi pusă pe sea­ma faptului că do­bânzile bancare nu mai îndeplineau aş­tep­tă­rile unor cli­enţi, mai ales că do­­bânzile sunt sub valoarea in­flaţiei.

„Cred că poa­te fi pusă şi pe seama fap­tu­lui că dobânzile ban­care nu mai înde­pli­neau aştep­tările unor clienţi, dat fiind că inflaţia este în creş­tere, iar dobânzile erau sub valoarea inflaţiei, pre­fe­rând să migreze către zona titlurilor de stat. Cu toate acestea, nu am ob­servat o creştere spectaculoasă pe zona titlu­rilor de stat, ceea ce înseamnă că poate acei bani au fost direcţionaţi către alte investiţii care aduc un randament mai bun decât cel al dobânzilor bancare”, a spus Marcel Murgoci pentru ZF.