Schimbări în conducerea Nuclearelectrica, cea mai performantă companie a statului român la Bursa de la Bucureşti

Autor: Liviu Popescu 01.02.2022

Nuclearelectrica (SNN), singurul producător de energie nucleară din România şi compania de stat cu cele mai performante acţiuni la Bursa de la Bucureşti în ultimii ani, a anunţat marţi seară că mandatul de director general adjunct al lui Dan Laurenţiu Tudor a încetat prin acordul părţilor.

“Pentru funcţia de Director General Adjunct, ca urmare a derulării procedurii de selecţie în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 cu modificările şi completările ulterioare, SNN a încheiat Contractul de Mandat nr. 65/11.02.2019 cu o durata de 4 ani”, se arată la Bursă.

Compania menţionează că funcţia de director general adjunct cu contract de mandat se va reorganiza în funcţia de director general adjunct servicii corporative, cu contract individual de muncă şi va trece din coordonarea directă a Consiliului de Administraţie în coordonarea directă a directorului general.

De asemenea, sâau înfiintat postul de director general ddjunct comercial şi dezvoltare şi postul de director general adjunct operapiuni, ambele cu contract individual de muncă, în coordonarea directă a directorului general al SNN. Cele trei posturi de director general adjunct au în vedere eficientizarea activităţilor şi proceselor SNN prin raportare la complexitatea şi durata proiectelor de investiţii, diversificarea strategiei de resurse umane, procesele de achiziţii şi derularea efectivă a etapelor aferente proiectelor de investiţii.

“Începând cu data de 01.02.2022, cele trei posturi sunt ocupate în acord cu prevederile legale şi ale Contractului Colectiv de Muncă aplicabile în cadrul societăţii, de către personal SNN. Postul de Director General Adjunct Servicii Corporative va fi ocupat de doamna Laura Constantin, anterior Directorul Direcţiei Juridice a SNN şi presupune coordonarea proceselor achiziţii, juridic, resurse umane, comunicare şi conformitate. Postul de Director General Adjunct Comercial şi Dezvoltare va fi ocupat de doamna Melania Amuza, anterior Directorul Direcţiei de Investiţii a SNN şi presupune coordonarea proceselor investiţii, tranzacţii energie electrică şi licenţe minerit, iar postul de Director General Adjunct Operaţiuni va fi ocupat de domnul Romeo Urjan, anterior Directorul Direcţiei Operaţiuni şi presupune coordonarea activităţilor de operare, producţie, evaluare independenţa a securităţii nucleare, combustibil, securitate, sisteme de management şi analiza procese”.

Dan Laurenţiu Tudor, cu o experienţă profesională de peste 25 de ani în activităţi de conducere, coordonare şi control ale proceselor din domeniile energie şi construcţii, va rămâne alături de companie şi va ocupa poziţia de expert urmând să fie implicat în proiectele strategice de dezvoltare ale SNN.

Tot marţi seară Nuclearelectrica a anunţat că sucursala fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti, sărbătoreşte 30 de ani de activitate neîntreruptă.

Producţia de combustibil nuclear pe bază de uraniu natural de tip CANDU (CANadian Deuterium Uranium) a început în România în anul 1980, prin punerea în funcţiune în cadrul Institutului de Reactori Nucleari Energetici Piteşti (fostul IRNE) a staţiei pilot, ca secţie de producere a combustibilului nuclear. Primul fascicul de combustibil nuclear de tip CANDU 6, acelaşi tip cu cel care se fabrica în prezent, a fost produs în anul 1983.

În anul 1994, Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizată de Atomic Energy of Canada Limited - AECL (actuala CANDU Energy) şi Zircatec Precision Industries Inc. (ZPI - actual CFM), ambele din Canada, ca producător şi furnizor calificat de combustibil nuclear de tip CANDU 6.

„Echipa FCN constituie o mare familie, în  care fiecare şi-a adus şi îşi aduce contribuţia la dezvoltarea fabricii, la creşterea prestigiului ei national şi international, ajungând astăzi să ne mândrim cu o fabrica modernă, deschisă colaborărilor şi schimburilor de experienţă, cu cei 30 de ani de activitate neîntreruptă şi cu fasciculele de combustibil nuclear produse, a căror comportare excelenţa în reactoarele CNE a determinat situarea celor două unităţi ale centralei pe primele locuri în lume. FCN Piteşti are rezultate foarte bune în producerea de fascicule de combustibil, iar experienţa dobândită şi lecţiile învăţate ne vor ajuta să trecem cu bine pasul următor, acela de a produce fascicule de combustibil nuclear tip CANDU-6 pentru cele 4 unităţi de la CNE-Cernavodă”, spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Compania are 13,9 mld. lei capitalizare după o apreciere de 116% în ultimul an.

 

 ​