Secretarul american Blinken i-a propus ministrului rus de Externe Lavrov continuarea negocierilor strategice NATO - Rusia: „Orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe”

Ziarul Financiar 01.02.2022

Statele Unite propun Rusiei continuarea negocierilor pe teme de interes strategic, i-a transmis marţi secretarul de Stat american, Antony Blinken, ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, avertizând că un atac rus asupra Ucrainei va atrage "consecinţe severe".

"Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în continuarea transmiterii de către SUA a răspunsurilor scrise la propunerile de securitate ale Rusiei. Secretarul de Stat a evidenţiat voinţa SUA, la nivel bilateral şi împreună cu aliaţii şi partenerii, de a continua discuţiile substanţiale cu Rusia asupra preocupărilor reciproce de securitate, ceea ce intenţionăm să facem în coordonare totală cu partenerii şi aliaţii", anunţă Departamentul de Stat de la Washington într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Secretarul de Stat a reafirmat angajamentul SUA faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării, precum şi dreptul tuturor ţărilor de a-şi determina politica externă şi alianţele. Secretarul de Stat american a îndemnat Rusia să reducă imediat tensiunile şi să retragă trupele şi echipamentele de la frontierele Ucrainei. A subliniat că orice nouă invazie în Ucraina va atrage consecinţe rapide şi severe şi a îndemnat Rusia să adopte un parcurs diplomatic", a precizat Departamentul de Stat.

Statele Unite, Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au purtat negocieri pe tema arhitecturii de securitate în ianuarie. Statele Unite şi Marea Britanie avertizează că Rusia pregăteşte un atac asupra Ucrainei, în condiţiile în care armata rusă a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.