Analiză ZF. Pentru cine mai face statul bailout în energie pe banii companiilor strategice: furnizori înregistraţi în Cipru sau firme care oricum nu şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de clienţi

Autor: Roxana Petrescu 02.02.2022

► În încercarea de a ajuta cât mai mulţi dintre consumatorii de energie şi gaze naturale în faţa exploziei preţurilor, statul român va lua bani de la companiile sale strategice pentru a-i muta în conturile furnizorilor privaţi de utilităţi

► În acest din urmă club însă intră firme înregistrate în offshore-uri sau companii care şi-au încălcat angajamentele faţă de clienţi chiar din prima lună, în contextul în care oricum nu aveau gazul sau energia necesare derulării contractelor.

„Deşi mi-am făcut un contract cu Restart Energy pe partea de gaze naturale, în care promisiu­nea furnizorului era de a-mi asigura un an acelaşi preţ, după o lună am primit notificarea de scumpire“, spune una dintre fostele cliente ale Restart Energy pe zona de gaze naturale.

Compania, controlată de omul de afaceri Armand Domuţa, a abandonat anul trecut tot porto­fo­liul de clienţi pe zona de gaz natural că­tre ENGIE România, furnizor de ul­ti­mă instanţă, în contextul în care fir­ma nu a mai fost capabilă să-şi asi­gu­re achiziţiile de gaz natural pe fon­dul scumpirilor. În total a fost vorba des­pre un portofoliu de 18.000 de cli­enţi care, peste noapte, s-au trezit pla­saţi la alt furnizor. Iar cazul Re­start nu este singular, ENGIE pre­luând în ultimele luni mai multe por­to­folii de clienţi ai unor furnizori care au ieşit rapid din piaţă. De altfel, Restart Energy a fost şi amendată de comi­sarii de la ANPC pentru nereguli în întocmirea facturilor de energie.