DN Agrar Group în primele două ore de tranzacţionare la BVB: apreciere de 15% a cotaţiei, pe tranzacţii de 4,1 mil. lei

Autor: Tibi Oprea 02.02.2022

DN Agrar Group, entitate înfiinţată în anul 2008 în zona centrală a Transilvaniei şi care activează în sectorul agricol de producţie vegetală şi zootehnică, a debutat miercuri, 2 februarie, pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul bursier DN.

La ora 12.00, acţiunile DN înregistrau un plus de aproape 15% faţă de preţul din plasamentul privat derulat de companie în luna iulie 2021, la 2,08 lei pe unitate, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 4,1 mil. lei, arată datele BVB.

La acest preţ, capitalizarea DN Agrar Group ajunge la peste 110 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

„Ne dorim ca momentul listării acţiunilor DN Agrar Group pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti să marcheze intrarea companiei ȋn următoarea etapă de dezvoltare. Suntem ȋncrezători că pârghiile de finanţare oferite de piaţa de capital sunt favorabile pentru structura noastră de business. Avem convingerea că obiectivele ambiţioase pe care ni le propunem vor fi atinse şi că încrederea noastră în viitorul sectorului de agribusiness din România va avea succesul scontat”, spune Jan G. de Boer, CEO şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al DN Agrar Group.

Compania a atras de la investitori în plasamentul privat suma de 24,7 milioane de lei, fondurile fiind destinate extinderii DN Agrar Group prin achiziţii de ferme şi dezvoltarea grupului.

„DN Agrar Group este o companie mult aşteptată de către investitori şi ne bucurăm că odată cu prezenţa ei la cota bursei cresc atât reprezentarea sectorului agricol pe piaţa de capital, cât şi opţiunile de diversificare a investiţiilor pentru investitori. România are un potenţial semnificativ în sectorul agricol, iar piaţa de capital este o soluţie optimă pentru toţi fermierii antreprenori din ţară care au nevoie de capital necesar dezvoltării. Mult succes echipei DN Agrar Group”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul plasamentului privat, un număr de 117 persoane fizice şi juridice au subscris pentru 13,63 de milioane de acţiuni noi, cu o valoare nominală de 0,2 lei şi un preţ de subscriere de 1,81 lei pe acţiune, reprezentând 25,7% din capitalul social. Plasamentul privat şi listarea acţiunilor au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.  

„Prin listarea DN Agrar Group se măreşte numărul emitenţilor din sectorul agricol care au ales piaţa de capital ca modalitate de finanţare, iar în cazul de faţă vorbim chiar de liderul de piaţă pe segmentul producătorilor de lapte de vacă. DN Agrar Group şi-a asumat o serie foarte ambiţioasă de proiecte, iar o parte dintre ele au fost îndeplinite şi mă refer în primul rând la achiziţia şi integrarea în structura de grup a fermei Lacto Agrar, respectiv demersurile privind preluarea şi integrarea fermei Apold. Prin această listare ducem la finalizare o nouă tranzacţie de referinţă încheiată de BRK Financial Group şi vom rămâne alături de companie în calitate de Consultant Autorizat”, a declarat Răzvan Raţ, Director General Adjunct BRK Financial Group.

DN Agrar Group cuprinde în prezent 11 companii care activează în domenii precum zootehnie, şi anume creşterea bovinelor de lapte, producţie agricolă vegetală, prestări de servicii în agricultură, logistică, transport, servicii de consultanţă şi management şi turism. La acestea se adaugă ferma Lacto Agrar, preluată recent cu fonduri obţinute în cadrul plasamentului privat din iulie anul trecut.

În domeniul producţiei vegetale, fermele din grup cultivă, în prezent, împreună cu ferma Lacto Agrar, peste 3.000 de hectare de teren agricol, localizate pe raza judeţelor Alba şi Hunedoara.

În ceea ce priveşte efectivele de animale deţinute la jumătatea anului trecut de către fermele din grup, împreună cu ferma Lacto Agrar, acestea înregistrează peste 3.300 de capete de vaci de lapte, cu o producţie de 75.300 de litri de lapte pe zi.

La finalul anului 2020 la nivelului grupului erau angajate 116 de persoane, la care se vor adăuga 46 de persoane angajate pentru ferma Lacto Agrar.

DN Agrar Group a înregistrat la jumătatea anului 2021 o cifră de afaceri netă de 18,2 milioane de lei, în creştere cu 62% faţă de S1/2020 (11,2 milioane de lei). Profitul grupului în această perioadă a fost de 2,1 milioane de lei, în creştere faţă de rezultatul raportat pentru S1/2020 de 701.130 de lei.

Ferma Lacto Agrar recent preluată a avut la jumătatea anului trecut o cifră de afaceri netă de 16,3 milioane de lei şi un profit de 1,2 milioane de lei.

DN Agrar Group este controlată în proporţie de 74,1% de A.M. Advies B.V., în timp ce 0,2% din acţiuni sunt deţinute de DN Agrar Cut SRL, iar restul de 25,7% din capitalul social este împărţit de alţi investitori, arată datele BVB.