Statul dublează dividendele pe care le plătesc companiile din subordine: cât înseamnă în câştiguri bursiere repartizarea a 90% din profituri

Autor: Liviu Popescu 03.02.2022

♦ Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Conpet sunt companiile care au publicat în BVC-urile pentru 2022 şi rezultatele preliminare pentru 2021.

Prin ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea şi compen­sa­rea facturilor la gaze şi energie electrică, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial şi intrată aşadar în vigoare, guvernul PNL/PSD creează din nou cadrul legislativ pentru ca societăţile din subordinea statului român să plătească minimum 90% din rezultatul net din 2021 sub formă de dividende.

Cu alte cuvinte, statul român – fie prin Ministerul Energiei sau Ministerul Econo­miei – va lua cea mai mare parte a rezulta­telor financiare din anul 2021 ale compa­niilor din subordine, la fel ca în 2017/2018 de pe vremea guvernării Dăncilă şi Tudose, bani care vor merge spre compen­sarea facturilor, implicit în conturile unor furni­zori privaţi de utilităţi, dar şi la investitorii de la bursă. Însă în OUG se menţionează că în cazuri „temeinic justificate“ guvernul poate aproba şi plata mai mică de 90% din rezultatul net, dar nu mai puţin de 50%, cel din urmă fiind pragul impus de lege.

Aşadar, întrebarea de miliarde de lei este care sunt companiile care vor fi solicitate să distribuie „minim“ 90% din rezultatul pe 2021 sub formă de dividende şi care vor rămâne cu pragul clasic de 50%.  Un prim răspuns, unanim de altfel în cercurile de analişti, este că producătorul de energie electrică Hidroelectrica ar putea fi una dintre companiile solicitate pentru 90% din profit. Cum sunt calculele pentru companiile listate?