Angela Manolache, KPMG România: În ultimii anii, majoritatea băncilor din România au investit masiv în digitalizarea serviciilor

Autor: Claudia Medrega 03.02.2022

♦ Mulţi executivi, confruntaţi cu costurile digitalizării, văd economiile de scară ca un avantaj cheie pentru susţinerea creşterii ♦ Se remarcă şi o creştere semnificativă a interesului pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) faţă de 2020, 56% dintre executivii din bănci chestionaţi spunând că au un apetit ridicat pentru M&A, potrivit KPMG Global Banking CEO Outlook 2021.

Sectorul bancar s-a confruntat cu provocări fără precedent în perioada pandemiei, băncile fiind nevoite să îşi schimbe radical şi rapid mo­delele de afaceri şi să dea dovadă atât de re­zi­lienţă, cât şi de adaptabilitate. În ace­laşi timp, băncile s-au con­frun­tat şi cu pre­siuni compe­titive în creş­tere din par­tea jucăto­ri­lor netra­di­ţio­nali, nou in­traţi pe pia­ţă, sus­ţine KPMG.

Sondajul KPMG Global Banking CEO Outlook pentru 2021 con­ţine semnale pozitive care in­dică revenirea spre nor­ma­li­tate a economiei, executivii din sec­torul bancar fiind în general optimişti cu pri­vi­re la perspectivele de viitor. În acelaşi timp, su­bli­nia­ză importanţa de a avea un scop organi­za­ţional bine definit şi de a oferi valoare pe termen lung clienţilor, angajaţilor şi societăţii în ansamblu.

„Tendinţele identificate de sondajul nostru global sunt relevante şi pentru băncile din România, acestea având o preocupare con­stantă pentru consolidarea rolului lor în so­cietate prin adaptarea la nevoile în trans­for­mare ale consumatorilor, mediului de afaceri şi economiei în ansamblu. În ultimii anii, ma­joritatea băncilor din România au investit ma­siv în digitalizarea ser­viciilor, iar în prezent ve­dem o preocupare cres­cută nu numai pentru îmbunătăţirea ex­pe­rien­ţei clienţilor ci şi a ex­perienţei angajaţilor, ale căror aşteptări sunt din ce în ce mai aliniate la tendinţele pieţei muncii glo­bale“, susţine Angela Manolache, partener consultanţă şi coordonator al sectorului ser­viciilor financiare pentru KPMG în România.