CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Aparatul de aer condiţionat – în dormitor sau în sufragerie? De ce?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.02.2022

Verile toride au făcut, în timp, ca apa­ra­tul de aer condiţionat să nu mai fie doar un moft, ci chiar o necesitate. Dar când vine vorba de instalarea lui, apa­re întrebarea: în dormi­tor sau în sufragerie? Unde e locul cel mai bun? De ce?

„Cu siguranţă, cea mai ief­tină so­lu­ţie de climati­za­re pen­tru un aparta­ment cu două camere este achizi­ţio­narea unui sin­gur aparat, care va fi montat în living, pentru a asigura climatizarea apar­ta­mentului. Principalul dez­avantaj al acestei soluţii ar putea fi de­ranjul pentru musafirii care rămân peste noap­te, de exemplu. De asemenea, gradul de confort din dormitor este mai mic, pen­tru că apa­ratul nu poate regla temperatura pe fie­care încăpere“, spune Marian Pandele, direc­tor executiv la Avi Compact.

În cazul în care varianta aleasă este cea a unui singur aparat, atunci este important ca acesta să fie dotat cu senzor de prezenţă, care să direcţioneze jetul de aer fără să deranjeze per­soana aflată în imediata apropiere. De ase­me­nea, este important ca nivelul de zgo­mot să fie redus, pentru a putea fi utilizat şi pe timpul somnului. În acest caz, aparatul ar trebui să aibă 12.000 BTU (British Thermal Unit, adică rata de transmitere a energiei) sau chiar 18.000 BTU, pentru suprafeţele mai generoase.

„Ideală este varianta în care achiziţionăm câte un echipament pentru fiecare încăpere, obţinând astfel un reglaj mult mai bun de temperatură. Am observat că în ultimii ani dezvoltatorii fac trasee pentru două aparate de aer condiţionat. Este şi varianta pe care o preferă peste două treimi dintre clienţii noştri. În cazul în care avem două aparate, pentru dormitor recomandăm 7.000 BTU, iar pentru living 9.000 sau 12.000 BTU.“

Tot mai des, clienţii aleg aparatele de aer condiţionat cu eficienţă energetică ridicată şi dotate cu control de la distanţă. Câteva criterii sunt important de luat în calcul la achiziţie, iar printre ele se numără suprafaţa încăperii în care va fi montat aparatul, nivelul de căldură degajată (în cazul unui living cu bucătărie deschisă, de exemplu), suprafaţa vitrată din încăpere (numărul şi mărimea geamurilor), direcţia din care bate soarele.

„Este important de menţionat că românii au devenit din ce în ce mai conştienţi de importanţa serviciilor specializate de mentenanţă care se fac cu precădere înainte de începerea sezonului cald. Mentenanţa prelungeşte durata de viaţă a aparatului de aer condiţionat, aceasta putând fi utilizat 10-15 ani“, mai spune Marian Pandele.

El adaugă şi că o pondere de 75% dintre clienţii Avi Compact alege aparate de aer condiţionat din zona mainstream, aparate ce au preţuri cuprinse între 3.000 şi 4.000 lei. Restul clienţilor aparţin segmentului premium, unde un aparat de aer condiţionat costă aproximativ 5.000 de lei.

 

♦ Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“ ♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.