Finanţe personale. Ce dividende ar putea plăti în 2022 din rezultatele pe 2021 marile companii de stat

Autor: Liviu Popescu 03.02.2022

Prin ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea şi compensarea facturilor la gaze şi energie electrică, publicată săptămână trecută în Monitorul Oficial şi intrată aşadar în vigoare, guvernul PNL/PSD creează din nou cadrul legislativ legal pentru ca societăţile din subordinea statului român să plătească minimum 90% din rezultatul net din 2021 sub formă de dividende.

Cu alte cuvinte, statul român - prin Ministerul Energiei sau Ministerul Economiei - va lua cea mai mare parte a rezultatelor financiare din anul 2021 ale com­paniilor din subordine, la fel ca în 2017/2018 de pe vremea guvernării Dăncilă şi Tudose, bani care vor merge spre compensarea facturilor, implicit în conturile unor furnizori privaţi de utilităţi, dar şi la investitorii de la Bursă.

Cu o rată de repartizare de 90% din profitul net pentru anul 2021 sub formă de dividende şi pe baza preţurilor de tranzacţionare de ieri după-amiază, Ziarul Financiar a calculat randamente de la 4% la Transgaz la 10,4% pentru Romgaz. Aplicând repartizarea de 50%, impusă prin lege,  atunci randamentele sunt cuprinse între 2,2% şi aproape 6%.