ZF Deschiderea de astăzi. Alin Brendea, Prime Transaction: Aşteptarea mea este ca statul român să ceară dividendele de 90% din profiturile pe 2021

Autor: Eduard Ivanovici 04.02.2022

Prin ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea şi compensarea factu­rilor la gaze şi energie electrică, societăţile din subordinea statului român – prin Ministerul Energiei sau Economiei – vor plăti minim 90% din rezultatul net din 2021 sub formă de dividend. Alin Brendea, direc­tor de operaţiuni al societăţii de brokeraj Prime Tran­saction, esti­mează că statul că solicita aceste dividende pentru compa­niile listate. „Aştepta­rea mea este ca statul să ceară acest dividend de 90%. Există o nevoie evidentă de capital, statul are nevoie de bani. Sigur, modi­ficarea legislativă în sine prevede că, în cazurile documentate cu argumente solide, procentul poate să scadă la 50%. Însă prima opţiune, din punctul meu de vedere, va consta în a cere aceste dividende mărite“, a spus Alin Brendea în emisiunea ZF Deschi­derea de Astăzi din 3 februarie.

Reprezentantul Prime Transaction menţionează de asemenea că există cazuri, precum producătorul şi furnizorul de gaze Romgaz şi producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica, care au crescut pe bursă cu 22%, respectiv 112% în ultimele 12 luni, unde sunt anunţate proiecte majore de investiţii.