Marea reorganizare Electrica va atinge 0,4% dintre salariaţi: firma taie 35 de posturi când de fapt la nivel de grup are peste 8.000 de angajaţi. Grupul e deja pe pierderi. În ultimele 6 luni acţiunile Electrica au scăzut cu 16% la aBursă, în timp ce indicele BET are un plus de 14%

Autori: Roxana Petrescu , Tibi Oprea 04.02.2022

Anunţul de reorganizare făcut de Electrica nu i-a convins pe investitorii de la Bursă, acţiunile fiind aproape în stagnare în şedinţa de ieri. Motivul? Marea reorganizare promisă reprezintă, cel puţin în acest moment, 35 de posturi restructurate când de fapt grupul are peste 8.000 de oameni. Electrica a intrat deja pe pierderi din al treilea trimestru al anului trecut şi caută la bănci 1,5 mld. lei pentru activitatea curentă.

„Cu privire la necesitatea şi oportunitatea desfăşurării procesului de reorganizare a structurii de personal a Societăţii, se menţionează că acesta face parte dintr-un complex mai amplu de măsuri considerate de managementul executiv şi Consiliul de Administraţie al Societăţii, cu privire la procesul de transformare global al grupului Electrica, care să pregătească atât Electrica, cât şi pe fiecare dintre filialele sale, să acţioneze agil într-un domeniu marcat de volatilitate, incertitudine şi complexitate, să facă faţă provocărilor din mediul intern şi extern şi să-şi întărească performanţa financiară, în baza căreia să poată transpune proiectele de dezvoltare despre care acţionarii şi investitorii sunt informaţi în conformitate cu principiile de transparenţă adoptate de Societate“, au anunţat pe Bursă reprezentanţii Societăţii Energetice Electrica SA, compania care deţine acţiunile filialelor de distribuţie sau de furnizare a energiei din grupul Electrica.

Potrivit celor mai recente date de la Ministerul Finanţelor, Electrica SA are numai 107 angajaţi, aceasta fiind mai degrabă o structură de management a întregului grup, care cuprinde mai bine de 8.000 de oameni. În documentul de o pagină şi jumătate, postat pe site-ul Electrica şi semnat de directorul general, nu se precizează însă care vor fi următorii paşi ai planului de reorganizare menit să facă firma mai agilă sau care ar fi impactul economic al procesului.

"În mod concret, prin implementarea proiectului de transformare organizaţională se vor obţine: o reducere de la o structură existentă de 120 de posturi la o structură viitoare de 85 de posturi şi o structură aplatizată prin reducerea numărului de niveluri ierarhice. Ca rezultat al acestui demers, numărul de entităţi organizaţionale din cadrul Societăţii se va reduce semnificativ - o diminuare cu 19%, în timp ce numărul de posturi de conducere/coordonare se va reduce chiar mai mult - o diminuare cu 25%“, spune Corina Popescu, directorul general al Electrica.

Ieri după-amiază acţiunile Electrica nu aveau o direcţie clară, fiind pe plus 0,8%, după ce deschiseseră la acelaşi preţ ca cel din şedinţa precedentă. Nici lichiditatea nu era una semnificativă la ora redactării acestei ştiri, fiind schimbate acţiuni EL în valoare de 275.000 de lei. De ce nu au mişcat acţiunile după anunţul de joi al Electrica?

"Nu cred că este o ştire cu adevărat semnificativă şi asta arată şi piaţa. Până la urmă, este vorba de un număr redus de personal. Dacă ne uităm la situaţia personalului la orice emitent, o să vedem fluctuaţii de 1%-2% în fiecare an. Sună spectaculos că se dau nişte oameni afară, dar piaţa arată că nu reprezintă o ştire cu impact“, spune Alin Brendea, director de operaţiuni al societăţii de intermediere Prime Transaction, pentru ZF.