Scandalurile se ţin lanţ la Credit Suisse: Una dintre băncile preferate ale celor bogaţi a împachetat împrumuturi pentru oligarhi şi moguli şi le-a vândut apoi investitorilor

Autori: Dorin Oancea , Stefab Stan 07.02.2022

Credit Suisse are un portofoliu de împrumuturi legate de iahturile şi avioanele private ale celor mai bogaţi clienţi, într-o serie neobişnuită de derivative menite să reducă riscul asociat cu creditarea oligarhilor şi antreprenorilor ultra-bogaţi, scrie FT. Creditorul elveţian, care a trecut printr-un an extrem de dificil, a vândut pe ascuns o parte din riscul asociat cu creditele clienţilor ultra-bogaţi, în valoare de 2 mld. de dolari.

Securizarea portofoliului de credite către oligarhi şi moguli, având ca garanţie avioane private, iahturi, real-estate şi active financiare, a fost făcută de o unitate a băncii care înainte a fost bombardată de sancţiuni. 

De asemenea, Credit Suisse va fi acuzat luni, în faţa unui tribunal elveţian, că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanţi de cocaină să spele milioane de euro, relatează CNN.

Procurorii elveţieni susţin că a doua cea mai mare bancă din ţară şi unul dintre foştii săi manageri de relaţii publice nu au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica presupuşii traficanţi de droguri să ascundă şi să spele bani în numerar între 2004 şi 2008.

"Credit Suisse respinge fără rezerve, ca nefondate, toate acuzaţiile în această chestiune moştenită, formulate împotriva sa şi este convinsă că fostul său angajat este nevinovat", a declarat banca într-o declaraţie pentru Reuters.

În primul proces penal al unei bănci importante din Elveţia, procurorii cer despăgubiri de aproximativ 42,4 milioane de franci elveţieni de la Credit Suisse.

Cazul a stârnit un interes intens în Elveţia, unde este considerat un test pentru o potenţială atitudine mai dură a procurorilor faţă de băncile din ţară.

Actul de acuzare are peste 500 de pagini şi se axează pe relaţiile pe care Credit Suisse şi fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev şi cu mai mulţi asociaţi, dintre care doi sunt inculpaţi în acest caz. Un al doilea act de acuzare în acest caz îl acuză pe un fost manager de la Julius Baer de facilitarea spălării de bani.

Un reprezentant legal al fostului angajat al Credit Suisse, al cărui nume nu poate fi dezvăluit în conformitate cu legile elveţiene privind protecţia vieţii private, a declarat că acest caz este nejustificat, iar clientul său a negat orice abatere.

Un avocat al celor doi presupuşi membri ai bandei, care sunt acuzaţi de mai multe capete de acuzare de deturnare de fonduri, fraudă şi falsificare de documente în faţa tribunalului federal elveţian, dar care nu pot fi numiţi în temeiul legilor elveţiene privind confidenţialitatea, a refuzat să comenteze. Un avocat al fostului manager de relaţii de la Julius Baer nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Banev, care nu se confruntă cu acuzaţii în Elveţia, a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia în 2017 şi apoi în Bulgaria în 2018 pentru că a făcut parte dintr-o organizaţie criminală activă în traficul de tone de cocaină din America Latină.

El a dispărut, dar a fost arestat în septembrie în Ucraina, de unde procurorii bulgari cer extrădarea sa pentru a fi acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de trafic de droguri, se arată pe lista roşie a persoanelor căutate de Interpol.