Discuţiile diplomatice dintre marile puteri continuă: Emmanuel Macron va zbura la Moscova în încercarea de a pune capăt crizei dintre Rusia şi Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu 07.02.2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron va zbura astăzi la Moscova într-o misiune diplomatică riscantă, solicitând o serie de angajamente din partea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt tensiunilor cu Ucraina, relatează Reuters.

Macron a intensificat semnificativ dialogul din ultima săptămână cu aliaţii occidentali şi Kremlinul. Preşedintele francez va continua campania diplomatică marţi printr-o vizită la Kiev, mizând mult capital politic pe o misiune care s-ar putea dovedi jenantă în cazul unui eşec.

„Ne îndreptăm spre bârlogul lui Putin. Din multe privinţe, misiunea este asemenea unei aruncări de zaruri”, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată lui Macron.

Rusia a adunat aproximativ 100.000 de militari în apropierea Ucrainei şi a cerut garanţii de securitate NATO şi SUA, inclusiv ca NATO să nu admită niciodată Ucraina ca membru.

Două surse apropiate lui Macron susţin că unul dintre obiectivele vizitei sale este să îngheţe situaţia vreme de câteva luni, cel puţin până la desfăşurarea alegerilor în Europa – în Ungaria, Slovenia şi, în mod crucial pentru Macron, în Franţa.

Liderul francez, care şi-a câştigat o reputaţie pentru incursiunile diplomatice foarte mediatizate de când a preluat puterea în 2017, a încercat să-l confrunte pe Putin de mai multe ori în ultimii cinci ani. Eforturile sale au creat un dialog strâns cu liderul rus, dar şi numeroase eşecuri dureroase.

În pofida numeroaselor deschideri ale lui Macron, Rusia nu a ezitat să invadeze sferele tradiţionale de influenţă franceze din Africa, culminând la sfârşitul anului trecut cu sosirea mercenarilor ruşi în Mali. Oficialii francezi cred că sunt susţinuţi de Kremlin.

Ţările din Europa de Est, care au suferit decenii sub conducerea sovietică, au criticat poziţia de cooperare a lui Macron faţă de Rusia, suspectând intenţia preşedintelui francez de a negocia cu liderul rus „o nouă ordine de securitate europeană”.

Pentru a contracara criticii înaintea călătoriei şi pentru a-şi asuma mantaua conducerii europene în această criză, Macron s-a chinuit de această dată să se consulte cu alţi lideri occidentali, inclusiv cu Boris Johnson şi preşedintele american Joe Biden.

Vizita preşedintelui francez la Moscova are loc cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale. Consilierii săi politici văd un potenţial dividend electoral, deşi Macron încă nu a anunţat dacă va candida.

„Pentru preşedinte, este o oportunitate de a-şi asuma conducerea în Europa”, a declarat o sursă guvernamentală franceză.