ZF Live. Cristian Agachi, International Bank for Economic Co-operation: Vrem să venim pe piaţa din România, să emitem obligaţiuni în lei şi ulterior să dăm credite firmelor sau să avem şi un portofoliu de titluri

Autor: Alexandra Matei 09.02.2022

♦ În ceea ce priveşte expunerea pe România, ponderea este de 50% achiziţii de titluri de stat şi 50% finanţare ♦ Domeniile pe care IBEC le consideră de interes sunt agricultura, comunicaţiile, transportul, logistica şi construcţiile.

International Bank for Eco­no­mic Co-operation (IBEC), o bancă statală din Rusia, unde România este unul dintre cele opt state acţionare, îşi propune să vină pe piaţa locală şi să emi­tă obligaţiuni în lei, pentru ca ulte­rior să finanţeze companii româneşti. Cristian Agachi, director de ope­ra­ţiuni al IBEC, consideră că acesta este un pas important şi menţionează că această finanţare se va traduce prin cre­dite sau chiar şi un portofoliu de titluri al băncii.

Aceasta nu este prima emisiune de obli­gaţiuni pentru IBEC, însă este pri­ma pe care o face în România. De-a lun­gul timpului, banca a mai făcut emi­siuni de obligaţiuni în Rusia şi Bulgaria.

„Capitalul nostru este în euro. Anul tre­cut am avut des­tul de multe solicitări cu privire la finanţări în lei, iar aici vor­bim de companii româneşti. Ne-am gân­dit că este un pas important să ve­nim pe piaţa din România, să ne îm­pru­mutăm în lei, pe care ulterior să-i dăm cli­enţilor sub formă de credite sau să avem şi un portofoliu de titluri. Din do­rinţa de a fi cât mai prezenţi în piaţă, am decis că are sens să mergem pe piaţa din România şi să ne împru­mu­tăm de aco­lo, atâta timp cât o parte din businessul pe care îl generăm este legat de Ro­mâ­nia. Discutăm de anul trecut cu cei de la BT Capital Partners. Estimăm 100-120 mi­l. lei, acesta fiind un vo­lum pe care ni-l propunem într-o singură tran­şă“, a spus Cristian Agachi, di­rec­torul de operaţiuni al IBEC, în cadrul emi­siunii online de business ZF Live.