Conducerea ASF, chemată în Parlament pentru a doua oară după creşterea preţurilor RCA şi falimentul City Insurance. Discuţiile vor fi tot cu uşile închise?

Autor: Mircea Nica 08.02.2022

PNL a solicitat audierea lui Nicu Marcu, preşe­din­te­le Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-o şedinţă comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Sena­tu­lui pentru a prezenta situaţia din piaţa RCA şi so­luţiile pe termen lung, potrivit informaţiilor transmise de ASF.

ASF răspunde în faţa Parlamen­tului pentru modul în care monito­rizea­ză şi supraveghează cele trei pieţe financiare non­ban­care din Româ­nia, respective asi­gurări, pensii şi piaţa de capital.

„Conducerea ASF va da curs oricărei invitaţii din partea Parla­men­tului pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa şi la evo­luţiile pieţelor pe care le supra­ve­ghează. Totodată, având în vedere legislaţia euro­peană în vigoare, ASF a menţionat întot­dea­una faptul că nu poate interveni, în sensul im­punerii nivelului primelor de asigurare, in­di­ferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprie­tarul acestuia“, au transmis reprezen­tanţii ASF.

În ceea ce priveşte modul de stabilire a ta­ri­fe­lor RCA de către societăţi, ASF a precizat că aces­tea îşi calculează tarifele RCA bazându-se, în prin­ci­pal, pe propriul istoric al daunalităţii şi pe pre­vi­ziu­nile cu privire la evoluţia acesteia şi a altor chel­tu­ieli care decurg din încheierea contractelor RCA.