Bogdan Barbu, Deloitte: Aderarea României la OCDE va avea un impact pozitiv asupra ratingului de ţară

Autor: Adelina Mihai 08.02.2022

♦ România este ancorată în „realitatea fiscală internaţională“ pentru că este membră a Uniunii Europene, de aceea, din acest punct de vedere, este pregătită pentru aderarea României la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), organizaţia celor mai dezvoltate state din lume ♦ Statutul de membru OCDE va aduce o imagine mai bună României în faţa investitorilor.

Plata impozitelor în statele în care sunt generate veniturile şi impozitul minim pe profit la nivel global sunt două teme majore în fiscalitatea internaţională care vor avea impact şi în România, mai ales acum, când au început negocierile pentru aderarea la OCDE.

„Pentru perioada următoare, în România sunt aşteptate reglemen­tările necesare imple­mentării celor doi piloni ai reformei fiscale internaţionale din acordul obţinut în 2021 de OCDE şi semnat de aproape 140 de ţări din întreaga lume, inclusiv România. Pentru Pilonul II, care prevede impunerea unui impozit minim pe profit la nivel global, de 15%, organizaţia a emis un set de norme, iar acestea au fost preluate într-un proiect de directivă la nivelul UE, iar România a anunţat deja că pregăteşte implementarea la nivel local“, a spus, într-o opinie, Bogdan Barbu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România. Pentru Pilonul I, care propune realocarea parţială a drepturilor de impozitare către statele din care sunt obţinute veniturile (care înlocuieşte taxa digitală), încă nu au fost emise normele, dar cel mai probabil acestea vor ajunge în legislaţia românească tot prin intermediul unei directive europene, a adăugat el.