Cum răspunde Nicolae Ciucă la problema crizei energetice: Avem în vedere noi soluţii legislative adaptate situaţiei

Autor: Gabriel Pecheanu 08.02.2022

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marţi, la Forumul economic organizat de AmCham, că Guvernul are în vedere, în perspectiva datei de 1 aprilie, noi soluţii legislative adaptate situaţiei provocate de criza energetică.

„Aş dori, încă de la început, să transmit recunoştinţă pentru întărirea prezenţei americane pe Flancul Estic. E un gest care arată în plus coeziunea şi unitatea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi decizia de a întreprinde ce este necesar pentru ca toate ţările aliate să se simtă apărate şi protejate de orice situaţie conflictuală”, a spus. la începutul alocuţiunii, Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, în ultimii ani, România a înregistrat progrese economice remarcabile, iar rezilienţa în perioada pandemiei a reprezentat o provocare.

„Ca prioritate imediată, soluţiile Guvernului de răspuns la criza energetică au în vedere atât protejarea cetăţenilor, cât şi asigurarea condiţiilor necesare sectoarelor economice să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de eficienţă şi competitivitate. Evaluăm permanent efectele implementării acestor măsuri şi avem în vedere, în perspectiva datei de 1 aprilie, noi soluţii legislative adaptate situaţiei provocate de criza energetică. Guvernul este în continuare angajat în accelerarea reformelor structurale şi investirea eficientă a fondurilor naţionale şi europene. România este o destinaţie sigură de business, competitivă şi orientată spre modernizare şi dezvoltare”, a adăugat prim-ministrul.

Ciucă a spus că prin bugetul pentru acest an a alocat cele mai consistente fonduri naţionale destinate până acum investiţiilor – 88 miliarde de lei.

„Acestora, se adaugă, pentru următorii ani, alte 80 de miliarde de euro, de care România va beneficia prin Cadrul Financiar Multianual şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, o oportunitate unică de a recupera decalajele majore în domenii strategice. Fie că vorbim despre digitalizare şi energie, sănătate şi infrastructură, educaţie şi mediu, avem perspectiva unei dezvoltări sustenabile, axată pe modernizarea ţării şi creşterea calităţii vieţii oamenilor. Avem nevoie să lucrăm împreună, mediul privat şi administraţie, doi piloni importanţi pentru asigurarea succesului acestui plan ambiţios.
Implementarea proiectelor de investiţii va fi însoţită de reformele asumate prin PNRR: reforma fiscală, a companiilor de stat, reformele din domeniile educaţie, sănătate şi pensii, politica de decarbonizare şi susţinerea dezvoltării energiei din surse regenerabile. Suntem preocupaţi de finalizarea la timp a procedurilor de achiziţii publice pentru marile investiţii, având în vedere calendarul foarte strâns al implementării acestui Plan”, conform premierului.

De asemenea, Nicolae Ciucă le-a transmis un mesaj oamenilor de afaceri: „Aveţi încredere în România, în oportunităţile şi avantajele competitive pe care economia noastră le oferă! Veniţi să dezvoltăm împreună proiecte de viitor în digitalizare, energie curată şi mediu, infrastructură, tehnologii avansate”.