Lăptăria cu Caimac deschide o nouă unitate de producţie, construită din fondurile obţinute în urma desfăşurării unei emisiuni de obligaţiuni

Autor: Eduard Ivanovici 08.02.2022

Agroserv Măriuţa (MILK), compania din spatele produselor vândute sub brandul Lăptăria cu Caimac, a informat piaţa cu privire la deschiderea unei noi unităţi de producţie, construită din fondurile obţinute din emisiunea de obligaţiuni MILK25E. Conform unui raport din 8 februarie, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, noua unitate va deţine liniile de producţie de brânzeturi şi unt.

Listate la sfârşitul lui 2020 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), obligaţiunile MILK25E sunt denominate în euro, au scadenţa în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25% pe an.

„Linia de producere brânzeturi a fost deja pusă în funcţiune şi va putea produce brânzeturi (pastă moale, pastă tare, brânzeturi proaspete cremoase, brânzeturi cu mucegai nobil) şi caşcavaluri (caşcaval din lapte pasteurizat şi nepasteurizat, pastă moale şi semi-moale, pastă semi-tare, caş maturat etc). Linia de producţie a untului este parţial asamblată şi testată şi va fi funcţională în următoarele câteva săptămâni”, se arată în document.

Capacitatea totală a noii secţii este de 16.500 litri/zi lapte proaspăt pentru brânză şi 40.500 litri/zi lapte proaspăt pentru unt, în total 57 de tone de lapte pe zi. În ceea ce priveşte brânzeturile, capacitatea produsului finit este de 2 tone/zi, iar la categoria „unt”, capacitatea atinge 1,6 tone/zi.

Piaţa locală a produselor lactate a fost estimată la 1,5 miliarde de euro în 2021, iar segmentele de brânzeturi (inclusiv toate tipurile de brânzeturi) şi unt (inclusiv toate subcategoriile) reprezintă 45% din piaţa totală, scrie Agroserv în raportul de la BVB.

Acţiunile MILK se apreciau cu 0,94% marţi, la ora 14:25, la tranzacţii totale de 5.700 de lei, evoluţia de la începutul anului fiind de minus 0,56%, pe un rulaj de aproape 5,2 milioane de lei. Valoarea de piaţă a Agroserv este de 110 milioane de lei.