Afaceri de la zero. Janos si Erika Katona produc fructe şi legume deshidratate într-un atelier din Sălaj: „Vrem să ne dezvoltăm pe piaţa din România, apoi să mergem către ţările europene“

Autor: Miruna Diaconu 09.02.2022

Businessul Bona Planta a fost înfiinţat în luna iunie a anului 2020, însă producţia de legume şi fructe deshidratate a început abia în februarie 2021, pentru că a fost nevoie de obţinerea tuturor avizelor de funcţionare pentru atelierul în care sunt realizate aceste produse l Investiţia iniţială a ajuns la circa 30.000 euro.

Janos si Erika Katona produc fructe şi legume deshidratate în atelierul lor din judeţul Sălaj şi după un an de activitate au reuşit să îşi listeze produsele în mai multe magazine din Cluj, Târgu-Mureş şi Satu Mare, însă planurile lor vizează extinderea şi în afara ţării.

„Vrem să ne dezvoltăm pe piaţa din România, apoi să mergem către ţările europene. Ne-am gândit la mai multe ţări, însă nu suntem în discuţii cu nimeni. Chiar dacă ne vom mări businessul, vrem ca principiile să rămână aceleaşi şi anume să oferim ceva sănătos, fără aditivi“, spune Katona Janos.

Businessul a fost pornit în iunie 2020, însă producţia de legume şi fructe deshidratate a început abia în februarie anul următor, pentru că în toată această perioadă antreprenorii au fost nevoiţi să obţină toate avizele de funcţionare pentru atelier.

„Producem circa 60-70% din legumele pe care le uscăm, iar restul legumelor şi fructelor le cumpărăm de la producătorii locali. Inclusiv accesoriile sau materialele de ambalare sunt de la producători locali. Colaborăm cu firmele locale chiar şi pentru etichetele personalizate“, explică antreprenorul.

Primele produse vândute de Bona Planta au fost de fapt ghivece cu plante aromatice şi abia după autorizarea atelierului au putut produce şi vinde fructe şi legume uscate.

Portofoliul Bona Planta este format din câteva zeci de produse, însă este într-o continuă dezvoltare, antreprenorii având în plan să mai introducă şi alte articole în perioada următoare. Cel mai vândut produs este un mix de legume uscate, care este folosit în mâncare. Bona Planta are şi snackuri din legume şi fructe, dar şi ceaiuri.

„Legumele pe care le cumpărăm de la producătorii locali trebuie să fie naturale, nu sunt la fel de frumoase ca cele pe care le găsim la supermarket. Nu folosim sare, zahăr adăugat sau aditivi.“

Investiţia iniţială i-a ajuns pe cei doi antre­prenori la circa 30.000 euro, din fonduri proprii şi din sprijinul acordat de către familie. În primul an de activitate, businessul a reuşit să obţină venituri de circa 10.000 euro.

„Suntem prezenţi pe platformele de socializare. Avem site şi urmează să fie gata şi magazinul online, acolo va fi mai uşor de achiziţionat, dar avem produsele şi în magazine fizice din Cluj, Târgu-Mureş şi Satu Mare.“

Capacitatea de producţie a atelierului din Sălaj este de circa 50 de borcane de mix de legume pe zi, însă situaţia este diferită în cazul legumelor şi fructelor deshidratate. Capacitatea cup­toa­relor de uscare a legumelor şi fruc­telor este de circa 80-100 de kg materie primă crudă, însă după procesul de deshi­dratare, cantitatea se reduce considerabil.

„Unele produse îşi pierd cam 90% din vo­lum. Spre exemplu, dacă băgăm 100 kg de căpşune, vom rămâne cu circa 9 kg după deshidratare. Temperatura pe care o folosim este de 45-50 de grade Celsius, adică se elimină apa, dar nu şi nutrienţii importanţi“, mai spune Katona Janos.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.