TeraPlast şi-a bugetat afaceri mai mari cu 28% în 2022 şi un profit mai mare cu 55%: Estimările se bazează pe volumele pe care le aduc proiectele noi şi pe creşterea activităţii pe operaţiunile existente

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.02.2022

♦ Pentru 2021 TeraPlast a avut afaceri de 615 mil. lei şi un profit de 44,6 mil. lei, sub cifrele bugetate, ceea ce a atras şi o primă reacţie negativă a investitorilor în şedinţa de marţi de la Bursă ♦ „La cifra de afaceri, deviaţia este minimală (faţă de buget – n. red.), iar la EBITDA este de 15-16%, dar trebuie să ţinem cont că şi condiţiile de piaţă au fost dramatic diferite pe parcursul anului trecut faţă de începutul lui 2021.“

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), companie care în 2021 a avut cele mai performante acţiuni din cele 19 ale indicelui principal BET cu un randament de 180% pe o bursă în creştere cu 40%, are în plan alte câteva fuziuni şi achiziţii în 2022, după ce în ultimii ani a preluat deja mai multe companii şi linii de producţie, menite să consolideze diversele divizii de business.

„Continuăm şi în 2022 cu creşteri accelerate, susţinute de investiţii. Vrem să continuăm să creştem şi prin operaţiuni de fuziuni şi achiziţii cu alte companii din piaţă. Prioritatea asumată de grupul TeraPlast este creşterea. Suntem în discuţii cu companii atât din România, cât şi din afara României pentru achiziţii. Aveam o aşteptare să semnăm chiar şi la sfârşitul anului trecut, însă nu s-a concretizat încă. Nu văd de ce nu am putea anunţa şi anul acesta două-trei fuziuni şi achiziţii“, spune Alexandru Stânean, CEO al TeraPlast, într-o conferinţă de presă.

Compania a încheiat 2021 cu un profit net consolidat de 44,6 milioane de lei, rezultat care nu include sumele aferente exiturilor de pe parcursul anului şi care este mai mare cu 50% faţă de cel din 2020. EBITDA a ajuns la 74,2 mil. lei, în creştere cu 36% faţă de anul anterior în timp ce afacerile s-au majorat cu 55% la 615 mil. lei.