Ramona Jurubiţă, KPMG: Reducerea taxării pe muncă ar putea readuce acasă o parte dintre milioanele de români din străinătate. Economia României are nevoie ca de apă de investiţii noi, fie că sunt străine sau cu capital românesc, dar care să aducă o valoare adăugată mai mare

Autor: Adelina Mihai 09.02.2022

Taxarea pe salarii este una dintre cele mai mari din UE, iar guvernul nu ia momentan în calcul o reducere a acesteia.

Investiţiile străine directe au scăzut, în raport cu PIB-ul, în ultimii cinci ani, în timp ce forţa de muncă disponibilă s-a diminuat pe fondul migraţiei externe. În acest context, România are nevoie de investiţii cu valoare adăugată ridicată, care să permită angajarea oamenilor pe salarii mai mari şi care să conducă la o recuperare mai accelerată a forţei de muncă pierdute în detrimentul angajatorilor din străinătate.

„România nu poate să rămână în pasivitate. Pe termen scurt şi mediu avem nevoie de o abordare proactivă de atragere a investiţiilor cu valoare mare adăugată. Pe de altă parte, trebuie să analizăm şi atractivitatea cadrului legislativ pentru încurajarea investiţiilor în general, indiferent că vorbim de cele cu capital străin sau autohton. O măsură care are şanse să aducă în 2022 o creştere a capitalurilor proprii subscrise este acea măsură fiscală de acordare de bonificaţii la impozitul pe profit pentru menţineri şi creşteri de capital. Pe de altă parte, în materia poverii fiscale pe veniturile din muncă, care este una dintre cele mai mari din UE, nu s-au luat încă măsuri. Or, exact asta ar putea avea efectul cel mai important pentru a readuce acasă măcar o parte dintre milioanele de români plecaţi să muncească în lume”, a spus Ramona Jurubiţă, country managing partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG.