Ce acoperă cheltuielile Casei Naţionale de Asigurări? Peste 25 de miliarde de lei merg anual în spitale şi medicamente

Autori: Georgiana Mihalache , Sorin Pâslaru 09.02.2022

Cei mai mulţi bani de la CNAS, peste 25 mld. lei, au mers pentru a acoperi cheltuielile cu spitalele şi cele cu medicamente, atât din programele naţionale, cât şi din cele compensate sau gratuite în 2021, arată cifrele oferite de instituţie.

Astfel, din 34,5 miliarde de lei, credite bugetate pentru 2021, peste 13,2 mld. lei au fost cheltuielile CNAS cu spitalele generale şi 12,6 mld. lei pentru medicamente, o piaţă care s-a dublat în ultimii cinci ani.

„Sunt moleculele noi, contractele cost volum, cost volum rezultat. Din 2017 până în 2021 s-a dublat piaţa. Cineva trebuie să tragă linie să vadă dacă utilizarea acestor medicamente a dus la scăderea mortalităţii din cauza acelor boli. Foarte mult din această sumă reprezintă medicamentele pentru hepatită, de acolo este factorul de multiplicare“, a explicat Dragoş Damian, CEO al Terapia, una dintre cele mai mari fabrici locale de medicamente. La polul opus, cei mai puţini bani din cheltuielile CNAS ajung la unităţile de recuperare a sănătăţii, îngrijirile la domiciliu şi stomatologie.