Argentina se revoltă: Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa acordul dintre guver şi FMI. Statul trebuie să ramburseze un împrumut de peste 40 mld. dolari

Ziarul Financiar 09.02.2022

Mii de protestatari au mărşăluit marţi pe străzile din Buenos Aires pentru a denunţa acordul dintre guvern şi FMI cu privire la rambursarea unui împrumut în valoare de 44 de miliarde de dolari.

Manifestanţii s-au adunat în faţa palatului guvernamental şi i-au cerut preşedintelui Alberto Fernandez să intervină. Nici sfera politică nu este mulţumită cu această mutare, relatează FRANCE 24.

„Guvernul trebuie să-şi amintească de istoria Argentinei: toate acordurile cu FMI din 1983 încoace au adus haos, s-au încheiat cu ajustări structurale, hiperinflaţie şi crize sociale uriaşe. Guvernul trebuie să demonstreze de ce ar fi de data asta diferit”, a declarat Myriam Bregman, deputată în cadrul Frontului Muncitorilor de Stânga.

Pe 28 ianuarie, preşedintele argentinian Alberto Fernandez a anunţat un nou acord de rambursare către Fondul Monetar Internaţional a unui împrumut de 44 de miliarde de dolari acordat în 2018 guvernului predecesorului său, Mauricio Macri.

Conform noului acord, Argentina s-a angajat să-şi reducă progresiv deficitul fiscal de la trei procente în 2021 la doar 0.9% în 2024. Potrivit guvernului, acordul nu va afecta cheltuielile sociale sau creşterea economică.

„Acordul nu are nimic de-a face cu nevoile poporului argentinian, ci cu o datorie neplătită lăsată moştenire în mod nelegitim”, a declarat liderul partidului „Mişcarea Socialistă Muncitoare”, Vilma Ripoll.

Acordul mai trebuie ratificat de Congres, unde coaliţia de guvernământ are cel mai mare grup, dar nu are majoritatea.

Guvernul speră să definească termenii noului program de finanţare înainte de termenul limită setat pe 22 martie, atunci când Argentina trebuie să ramburseze 2.85 miliarde de dolari. Cu toate acestea, ministrul Economiei Martin Guzman este de părere că ţara nu va putea returna suma respectivă în limita setată.

Economia argentiniană a cunoscut o redresare puternică în 2021, după ani de recesiune şi efectele nefaste suportate în pandemie, având o creştere de 10,3% în primele unsprezece luni ale anului trecut. Cu toate acestea, inflaţia rămâne foarte ridicată. În 2021, sărăcia rămâne la cote ridicate, 40% din populaţie fiind afectată.