Mihaela Drăgoiu, fost director în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, preia conducerea departamentului de reglementare şi conformitate legală a Tradesilvania, platformă locală de administrare a activelor digitale

Autor: Cristina Bellu 09.02.2022

Tradesilvania, platforma locală de investiţii în criptomonede şi bunuri digitale a recrutat-o Mihaela Drăgoiu, fost director în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, pentru a coordona departamentul de reglementare şi conformitate legală al companiei.

Din noul rol, Mihaela Drăgoiu urmează să dezvolte cadrul de conformitate legală existent al platformei, pentru investiţii digitale, şi să-l adapteze la noile cerinţe legale din România şi Uniunea Europeană.

“Cei peste 20 de ani de experienţă din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor vin să susţină efortul constant al companiei din Cluj în dezvoltarea framework-ului de management a riscului şi KYC/KYT (know your customer/know your transaction). Implicarea Mihaelei Drăgoiu în dezvoltarea legii de prevenire a spălării banilor şi armonizarea acesteia cu cadrul legislativ european, facilitează, din noua poziţie, dezvoltarea dialogului dintre domeniul crypto şi autorităţi”, spun oficialii companiei.

Mihaela Anamaria Drăgoiu şi-a desfăşurat activitatea în cadrul ONPCSB în perioada 2013-2021, ca director al Direcţiei de Supraveghere şi Control, participând direct la elaborarea cadrului legal în domeniu (legislatie primară şi secundară), inclusiv Legea Nr. 129/2019, care, prin modificarea adusă de OUG nr. 111/2020, include furnizorii de portofele digitale şi furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede FIAT ca entităţi raportoare, precum şi autorizarea/înregistrarea acestora.

Tot în această perioadă, Mihaela Drăgoiu a fost membru - reprezentant al ONPCSB în Comisia de autorizare a activităţii de schimb valutar din cadrul Ministerului Finanţelor.

De asemenea, a participat la numeroase activităţi şi proiecte în domeniul CSB/CFT atât pe plan intern (cu diverse instituţii ale statului, autorităţi de supraveghere AML/CFT, organisme de autoreglementare etc) cât şi pe plan internaţional, cum ar fi procesul de Evaluare a Comisiei Europene în colaborare cu experţi ai Consiliului Europei a implementării de către România a celei de-a IV-a Directiva privind combaterea spălării banilor (UE) 2015/849, implementarea proiectului finantat de Comisia Europeană ce are ca obiect realizarea Evaluării Riscurilor de Spălare a Banilor şi Finanţarea Terorismului la nivel naţional, procesul de negociere aferent Pachetului de propuneri legislative privind CSB/CFT (Pachetul AML) lansat de Comisia Europeană în iulie 2021.

“Piaţa de criptomonede are provocări de conformare specifice care necesită un dialog constant cu mediul financiar clasic dar şi dezvoltarea continuă a cadrului de reglementare, intern şi extern. Un obiectiv strategic este să susţinem dialogul de durată cu instituţiile statului şi să participăm ca o componentă educaţională gratuită, esenţială pentru toţi participanţii la piaţa de bunuri digitale din România şi Uniunea Europeană”, spune Mihaela Anamaria Drăgoiu - Director de Reglementare şi Conformitate Legală Tradesilvania.

Platforma Tradesilvania oferă acces la 44 de criptomonede, 101 parităţi crypto, un portofel electronic securizat şi o aplicaţie mobilă pentru utilizatori.