Nicu Marcu, preşedintele ASF: Decizia Tribunalul Bucureşti confirmă corectitudinea deciziei de retragere din funcţionare a companiei City Insurance luată de ASF şi trimiterea ei în faliment

Autor: Mircea Nica 09.02.2022

Nicu Marcu, preşedintele ASF spune că decizia Tribunalului Bucureşti, care a confirmat falimentul City Insurance arată că ASF a acţionat corect când a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare şI trimiterea companiei în faliment. El spune că autoritatea a depus eforturi pentru a reuşI să obţină dovezile care au fundamentat deciziile luate în cazul City Insurance.

“Hotărârea Tribunalului confirmă de fapt corectitudinea deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la finalul unei asidue activităţi de control. Aşa cum am declarat în repetate rânduri, Autoritatea a acţionat drastic în privinţa acestei companii care a încălcat reglementările şi nu şi-a respectat consumatorii. Subliniez că acţiunea de control la City a fost una extrem de laborioasă şi de dificilă: Autoritatea a depus îndelungi eforturi pentru a reuşi să obţină dovezile care au fundamentat toate deciziile luate de Consiliul ASF în privinţa City Insurance”, a spus Nicu Marcu.

Tribunalul Bucureşti a confirmat decizia privind demararea procedurii de faliment împotriva City Insurance, este cel mai mare asigurător din piaţă, dar în spatele acestui caz rămân multe semne de întrebare. Cum de toată lumea ştia situaţia de la City, dar s-a acţionat foarte tarziu?

City Insurance ajunsese la finalul anului 2020 la un volum al subscrierilor de peste 2,3 mld. lei, având o cotă de peste 20% din toată piaţa asigurărilor şi aproape jumătate din piaţa RCA. În ultimii 6 ani piaţa s-a confruntat cu încă două mari falimente, respectiv Astra şi Carpatica, pentru care FGA încă plăteşte.

De-a lungul timpului, actori ai pieţei asigurărilor au semnalat diferite nereguli şi alarme privind atât modul prin care City Insurance funcţiona, cât şi referitor la capacitatea acestei companii de a susţine plata despăgubirilor.

ASF a mai fost pusă în situaţia de lua o decizie, care ar fi putut estompa această evoluţie semnificativă a City Insurance, care s-a bazat în final pe o captare agresivă a pieţei printr-un segment precum cel al asigurărilor RCA, care de multe ori s-a dovedit a fi o gaură neagră în portofoliile asigurătorilor.

În perioada 2016-2017, City Insurance a prezentat aceleaşi probleme privind cerinţa de capital minim, rezervele tehnice şi solvabilitatea. La vremea aceea, hotărârea Consiliului ASF pe datele financiare ale companiei, a impus până şi o limitare a ponderii poliţelor RCA la 75% din volumul subscrierilor anului precedent, dar care nu a fost respectată.