Eşec la o zi după lansarea sateliţilor SpaceX. Zeci de sateliţi au fost distruşi de o furtună geomagnetică

Ziarul Financiar 09.02.2022

SpaceX a pierdut zeci de sateliţi după ce au fost loviţi de o furtună geomagnetică la o zi după lansare, ceea ce i-a făcut să cadă de pe orbită şi să ardă. Compania, deţinută de miliardarul Elon Musk, a declarat că până la 40 din cei 49 de sateliţi de la lansarea de săptămâna trecută au fost loviţi.

Sistemul este relativ scump, dar poate fi folosit în locuri unde conexiunile prin cablu nu sunt posibile.

De exemplu, în Tonga, unde cutremurul din ianuarie a întrerupt cablul submarin de date al naţiunii insulare, o staţie Starlink este în curs de construcţie în Fiji, în apropiere, pentru a ajuta la restabilirea accesului, potrivit BBC.

Cei mai noi 49 de sateliţi au fost amplasaţi la aproximativ 210 km deasupra suprafeţei Pământului. SpaceX a declarat că "fiecare satelit a realizat un zbor controlat" după ce a fost trimis pe 3 februarie.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, furtuna geomagnetică a lovit Pământul. Este acelaşi tip de mecanism care creează aurore precum aurora boreală, dar poate avea şi efecte periculoase. Această furtună a încălzit atmosfera şi a făcut-o mult mai densă decât se aştepta.

„GPS-ul de la bord sugerează că viteza de escaladare şi severitatea furtunii au făcut ca rezistenţa atmosferică să crească cu până la 50% mai mult decât în timpul lansărilor anterioare", a declarat SpaceX.

SpaceX a încercat să pună sateliţii într-un "mod sigur", făcându-i să zboare pe margine pentru a minimiza rezistenţa la înaintare.

Tracţiunea a fost suficient de puternică pentru a împiedica sateliţii să iasă din acest "mod sigur" şi să revină pe orbita pe care trebuiau să o atingă pentru a fi stabili. În schimb, "până la 40" vor cădea înapoi în atmosfera Pământului şi vor arde.

Jacob Geer, şeful departamentului de supraveghere spaţială al Agenţiei Spaţiale Britanice, a declarat că nu se aşteaptă ca "nicio parte" a sateliţilor să atingă solul.

„Evenimente de acest gen ne reamintesc că spaţiul este o provocare, a pune sateliţi sau astronauţi pe orbită nu este uşor", a spus el.