Confruntată cu creşterea inflaţiei, BNR a trebuit să mărească pasul creşterilor de dobândă de la 0,25 la 0,5 pp, susţin analiştii. Prognozele indică acum o dobândă-cheie de 3,5-4% la final de an. Ce spun analiştii

Autor: Claudia Medrega 10.02.2022

Ciprian Dascălu, BCR: BNR a suprins oarecum relativ la consensul din sondajul Bloomberg cu o creştere mai accelerată de dobândă, dar rămâne în urma băncilor centrale din regiune. Ne aşteptăm ca rata-cheie să ajungă la 3,50% la finalul anului Valentin Tătaru, ING: Confruntată nu numai cu creşterea inflaţiei, ci şi a aşteptărilor inflaţioniste, BNR a trebuit să mărească pasul creşterilor de dobândă de la 25 bp la 50 bp. Estimăm că dobânda-cheie va ajunge la 4% la finalul anului.

Aşteptările de accentuare a creş­terii inflaţiei, chiar pâ­nă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, în principal ca urmare a ma­tjorării mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, evoluţia pan­de­miei de COVID-19, creşterea cotaţiilor ma­teriilor prime, incertitudinile fiscale şi ac­ţiunile altor bănci centrale din regiune au de­terminat BNR să mărească cadenţa şi să creas­că dobânda-cheie cu 0,5 puncte pro­centuale, până la 2,5%, după ce la prece­den­tele trei şedinţe de politică monetară a mi­zat pe paşi mici optând pentru majorări de dobândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată.

„Scenariul actual, întocmit pe baza da­telor disponibile şi a reglementărilor în vi­goa­re, evidenţiază o înrăutăţire consi­de­ra­bi­lă a perspectivei pe termen scurt a in­fla­ţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe par­tea ofertei, în principal al preţurilor la ener­gie, în condiţiile în care traiectoria prog­nozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o nouă revizuire substanţială în sens ascen­dent pe orizontul scurt de timp. Astfel, rata anua­lă a inflaţiei este aşteptată să-şi accen­tueze semnificativ creşterea în trimestrul II din 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în prin­cipal ca efect al unor majorări mult mai am­ple ale preţurilor gazelor naturale şi ener­giei electrice, ce se vor evidenţia preg­nant după suspendarea în luna aprilie a sche­melor de compensare aplicate pentru con­su­matorii casnici“, a transmis BNR după şedinţa de politică monetară de ieri.