Nord Wind Power este compania de proiect care a „spart gheaţa“ anul acesta, obţinând primul aviz tehnic de racordare la reţea din 2022 pentru un parc eolian a cărui valoare, în cazul în care va fi finalizat, se ridică la circa 100 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 10.02.2022

♦ Anul 2022 începe cu un proiect eolian de 100 mil. euro avizat în Iaşi. Printre acţionari se numără şi George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat.

Potrivit datelor de pe site-ul Trans­electrica, Nord Wind Power a obţinut la mijlocul lunii ianuarie avizul tehnic de ra­cordare pentru un parc eolian de 129,5 MW, cu punere în funcţiune în 2025. Aceasta este prima investiţie care des­chide anul 2022 în domeniul rege­ne­rabilelor, în contextul în care se aşteaptă un „festival“ de proiecte în următorii ani. Mai departe, potrivit datelor Confidas, printre acţionarii Nord Wind Power se numără şi George Scarlat (PNL), senator de Galaţi şi preşedintele Co­misiei pentru agricultură, industrie ali­mentară şi dezvoltare rurală din Se­nat, cu 16,3%, dar şi una dintre com­paniile deţinute de el, Fermsuin. Acţio­narul majoritar în Nord Wind Power este Corina Lorenţ.

„Este vorba despre un proiect mai vechi, pentru care s-a reînnoit avizul teh­nic de racordare“, spune Scarlat. Potrivit acestuia, decizia de a intra în ac­ţio­nariatul Nord Wind Power a venit ţi­nând cont de potenţialul cu care este cre­ditat domeniul energiilor regene­ra­bile în următorii ani, în contextul tran­zi­ţiei energetice. Pornind de la dimensiu­nea pro­iectului, investiţia totală s-ar putea ridi­ca la 100 de milioane de euro, difi­cul­tatea accesării finanţărilor fiind o provocare.