Jumătate din deficitul comercial la bunuri al României, de 23 mld. euro, este generat de produsele chimice, în cea mai mare parte reprezentate de produse farmaceutice, a căror cerere a crescut din cauza pandemiei

Autor: Răzvan Botea 10.02.2022

Exporturile de bunuri României au fost de aproape 75 de mld. de euro în 2021, marcând astfel cel mai bun an din istoria economică a României. Importurile au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai alert, şi au atins valoare de peste 98 de mld. de euro. Astfel, deficitul comercial la bunuri a fost de aproape 24 de mld. de euro, record istoric, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comerţul extern al României a recuperat căderea din 2020 şi a trecut bine peste nivelul din 2019.

„Noi suntem importator net de tot ce înseamnă energie, iar preţurile au crescut substanţial. Asta a afectat deficitul şi a crescut şi preţul mărfurilor pe pieţele externe, iarăşi un impact pe deficit. O altă parte vine şi din cererea internă, pentru că avem atât deficit bugetar foarte mare, cât şi creştere de venituri pentru populaţie, de aici şi surplusul de cerere internă care a dus la creşterea deficitului comercial“, comentează datele Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.