VIDEO. Controversatul cloud guvernamental de 500 mil. euro, care ar urma să blocheze accesul jucătorilor privaţi la instituţiile publice, este un proiect “grandios” pentru care este nevoie de “intercontinuitate” între ministere, spune un consilier al premierului Ciucă

Autor: Adrian Seceleanu 10.02.2022

Proiectul de o jumătate de miliard de euro al cloudului guvernamental - aflat încă într-o fază incipientă - şi despre care cea mai puternică asociaţie a companiilor locale de IT - ANIS - afirmă că este controversat şi are ca scop nedeclarat interzicerea accesului furnizorilor privaţi de cloud la instituţiile din sectorul public - este considerat de Sorin Costreie, consilier la cancelaria premierului Ciucă, nici mai mult nici mai puţin decât un proiect “grandios”, termenul utilizat aducând aminte de entuziasmul cu care fostul premier Emil Boc lansa în 2009 un alt proiect de IT al statului, cu o valoare tot de 500 mil. euro - portalul eRomânia, care a eşuat între timp lamentabil. “Scriem istorie”, proiectul “plasează România pe orbita modernizării”, spunea atunci Boc.

Iată însă ce a declarat mai exact Sorin Costreie, consilierul premierului Nicolae Ciucă, (inclusiv) despre proiectul clodului guvernamental în cadrul unei conferinţe organizate chiar de ANIS - Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii: “Marea problemă pe care o văd aici o leg iarăşi cu digitalizarea este resursa umană. Deci noi avem un studiu al Comisiei Europene de anul trecut din mai dacă nu mă înşel în care arată că  România - pentru competenţele de inovare şi cele de digitalizare este pe ultimul loc în Europa. Deci dacă vrem să dezvoltăm - şi pentru PNRR, da, vom achiziţiona tot felul de hardware-uri,  dumneavoastră dezvoltaţi tot felul de soft-uri (...)
Dar toate astea trebuie să fie operate de oameni pentru industria de software avem nevoie de inovare, avem nevoie de idei, avem nevoie de această putere creativă pe care o avem şi nu o folosim. Şi aici cred că este nevoie de trei lucruri - unul este nevoie de o abordare integrată şi aici vorbesc de coordonare şi colaborare inter-instituţională. Uneori e nevoie de o abordare şi coordonare între ministere, uneori - mai mult - e nevoie de o abordare coordonată în cadrul unui minister. Ştiu câteva cazuri a unor ministere care au astfel de platforme - care ele nu comunică. Ori când vorbim de acest proiect grandios al nostru, şi trebuie să-l facem, şi anume cloud-ul guvernamental, va trebui să avem o bună "intercontinuitate" şi conectivitate în cadrul unor ministere, între ministere, şi în genere între tot aparatul guvernamental şi, aş spune, dumneavoastră, mă rog aici referindu-mă în sens general la toată industria pe care o reprezentaţi dar şi ceilalţi pe care formal nu-i reprezentaţi - şi lucrul ăsta mi se pare crucial. 2. Cred că trebuie cumva o coordonare unică a acestui cloud guvernamental în sensul în care responsabilitatea să nu fie difuză. Deci în fiecare instituţie se fac lucruri, şi ştiu acest lucru, dar trebuie o coordonare naţională bineînţeles fundamentată pe - ştiinţific pe ceea ce ne aţi dat şi pe situaţia pe care o avem în societate - şi această colaborare public privat, deci colaborarea între Guvern şi dumneavoastră. Şi 3. Şi aici mă întorc la ce spunea domnul Matei (Mihai Matei – preşedintele ANIS – n. ed.) şi a fi spus undeva. Deci pe lângă nevoia de inovaţie aţi spus explicit investiţia în educaţie. Aici trebuie o abordare integrată între Ministerul Educaţiei şi Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării. Vă spuneam de acele competenţe unde stăm foarte prost. Gândiţi vă că oamenii de acolo ne vin şi de acolo vă vin. Nu trebuie să ne uităm doar la universităţi că şi nouă la Universitate ne vin tot pe acelaşi flux. Atâta timp cât în şcoli noi nu vom avea profesori de informatică bine pregătiţi, nu vom avea calitate. De ce? Pentru că e simplu -calitatea naşte calitate, impostura naşte impostură. Deci dacă vrem calitate trebuie să ne ducem la bază şi trebuie să umblăm pe termen lung pentru a îmbunătăţi competenţele copiilor noştri de digitalizare şi de inovare şi pentru asta trebuie un efort colectiv la nivelul întregii societăţi.”

Citiţi mai multe despre proiectul controversat al cloudului guvernamental aici.

Citiţi mai multe despre datele prezentate miercuri în cadrul conferinţei organizate de ANIS, aici.