Cum au anulat concedierile postprivatizare şi 30 de ani de lipsă de investiţii o generaţie de energeticieni? Au dispărut 60.000 de oameni iar acum toţi investitorii plâng după specialişti

Autor: Roxana Petrescu 14.02.2022

Programele masive de disponibilizări aplicate imediat după privatizarea companiilor strategice din energie, dar şi vânzarea sau închiderea de active ce au urmat, au anulat aproape 60.000 de oameni din sectorul energetic în perioada 2004-2021. Dar acest val masiv de concedieri s-a suprapus peste 30 de ani de lipsă totală de investiţii în proiecte energetice noi, lucru care i-a alungat pe specialiştii maturi din ţară şi i-a ţinut departe de sector, unul cu salarii mari, pe tineri. Impactul este enorm pentru că într-un moment care aduce oportunităţi istorice de investiţii în domeniu, România se confruntă cu cea mai acută criză a profesioniştilor energeticieni  din istorie. „O generaţie a ajuns biologic la final de carieră, iar în urma ei nu a mai venit nimeni. Vom rămâne cu execuţia, restul banilor se duc afară.“

Marile privatizări din do­me­niul energetic, şi aici este vorba despre vân­zarea Petrom, Distrigaz Sud şi Nord şi a filialelor Elec­trica Banat, Oltenia, Do­brogea, Muntenia Sud şi Moldova, au adus dincolo de investitori străini şi valuri de reor­ganizări ne­maiîntâlnite la nivel local.

Spre exemplu, la Petrom, în anul privatizării erau peste 50.000 de angajaţi . La finalul anului trecut erau sub 8.000 de oameni, în contextul în care doar în ultimii cinci ani au plecat din grupul petrolier circa 6.000 de oameni. La E.ON în România, la finalul anului 2020 erau circa 6.700 de oameni, aşa cum arată raportările grupului german. În 2005 însă, companiile preluate de E.ON, fostele Distrigaz Nord şi Electrica Moldova aveau peste 12.000 de angajaţi.