Tot ce trebuie să ştie contribuabilii: ANAF a publicat două ghiduri video pentru înregistrarea în SPV

Autor: Alexandru Nanu 12.02.2022

Având în vedere că înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) devine obligatorie începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată, conform unui comunicat recent al ANAF, instituţia a publicat două ghiduri pentru înregistrarea în SPV.

Conform O.G. nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, a fost introdusă, începând cu data de 01 martie 2022, obligativitatea transmiterii la organul fiscal central a cererilor, înscrisurilor sau a altor documente prin ţiului Privat Virtual.

Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.

În acest context, reprezentanţii ANAF au publicat pe canalul de YouTube al instituţiei două materiale video cu scopul de a explica, pas cu pas, procedura de înregistrare în SPV.

Primul material video prezintă înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital calificat, în timp ce al doilea material video prezintă înregistrarea în SPV a persoanelor fizice pe bază de user si parolă.

Puteţi vizualica materialele video de la ANAF AICI

Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia contribuabilii depun declaraţii, cereri, solicită documente, verifică situaţia fiscală proprie, etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât şi cele ale administraţiei fiscale.

În situaţia în care contribuabilii/plătitorii nu îşi îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

Informaţii suplimentare cu privire la înrolarea în Spaţiul Privat Virtual se pot obţine:

- accesând portalul ANAF, la secţiunea ”Servicii Online”

- vizionând materialele informative publicate pe www.youtube.com(pentru persoane juridice, pe baza certificatelor digitale – https://www.youtube.com/watch?v=SHXWtBP4jf4&t=3s şi pentru persoane fizice, cu nume de utilizator şi parolă - https://www.youtube.com/watch?v=XFQ9KJrI5v0 )

- telefonic, apelând Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.