MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, repatriază personal din Kiev şi Odessa

Autor: Dorin Oancea 12.02.2022

MAE anunţă că au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina

În contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina.

Procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Conform nivelului de alertă actual, MAE recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat.

De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români.

Astfel cum este menţionat şi în alerta de mai jos, MAE le recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).