Scăderi abrupte pe bursele europene din cauza îngrijorărilor privind un atac al Rusiei asupra Ucrainei: bursa de la Frankfurt scade cu 3%, Paris cu 3,2%, Milano cu 3,4%. Temerile se resimt şi la Bucureşti acolo unde indicele BET are minus 2,7%. La nivel individual scăderile sunt şi mai dure: Raiffeisen minus 7%, Wizz Air minus 7%, Erste minus 4%

Autor: Liviu Popescu 14.02.2022

De la Madrid şi Londra la Paris şi Frankfurt, până în nordul continentului şi la Varşovia, Bucureşti şi Budapesta, toate bursele europene sunt pe scăderi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare din 14 februarie 2022 din cauza temerilor că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea avea loc chiar în această săptămână.

Londra (FTSE 100) scade cu 2%, Frankfurt (DAX) cu 3%, Paris (CAC40) cu 3%, Varşovia (WIG) cu 3% iar Bucureşti (BET) cu 2,7%, potrivit datelor agregate de ZF din platforma investing.com care arată că la ora 12:40 toţi indicii principali ai burselor europene sunt pe minus.

Individual lucrurile sunt şi mai îngrijorătoare. Wizz Air, o companie aeriană listată în Marea Britanie, axată pe Europa Centrală, scade cu 7%, Raiffeisen Bank – cu prezenţă şi în România, scade cu 7%, întrucât, notează publicaţia MarketWatch, banca austriacă a obţinut 35% din profitul său total din operaţiunile din Rusia.

Randamentul titlului de trezorerie pe 10 ani a scăzut cu 6 puncte de bază, ajungând la 1,94%. Îngrijorările legate de o politică FED mai agresivă au fost contrabalansate de cererea de active sigure.

Rusia a desfăşurat exerciţii militare în Belarus şi exerciţii navale în Marea Neagră, încercuind Ucraina pe trei laturi. Unele companii aeriene occidentale, printre care Air France, au anulat zborurile către capitala Ucrainei, Kiev, în condiţiile în care arme de la membri NATO au fost trimise în ţară.

Escaladarea tensiunilor la graniţa cu Ucraina, în timp ce trupele ruseşti îşi măresc numărul, provoacă nelinişte în rândul investitorilor, mai ales după ce consilierul american pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică, la CNN, că există "o posibilitate clară ca în curând să aibă loc o acţiune militară majoră". Statele Unite şi alte câteva ţări occidentale şi-au sfătuit cetăţenii să părăsească Ucraina, potrivit investing.com

Liderii occidentali au ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Rusiei în cazul unei invazii, chiar dacă Olaf Scholz, cancelarul german, continuă vizita diplomatică în Ucraina în cursul zilei, urmată de o călătorie la Moscova.

Preţul petrolului a scăzut de la cele mai ridicate niveluri din ultimii peste şapte ani. Mulţi se tem că o invazie a Ucrainei ar duce la sancţiuni asupra sistemului financiar al Rusiei, ceea ce ar face imposibilă plata exporturilor de ţiţei rusesc de către companiile occidentale şi i-ar forţa să urmărească aprovizionarea în altă parte pe piaţa globală.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume, iar o astfel de perturbare a aprovizionării globale ar avea loc chiar în momentul în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, se străduiesc să îşi mărească producţia pentru a face faţă redresării cererii.