(P) Recrutarea angajaţilor: o provocare frecventă, gestionată mai uşor cu o soluţie digitală

Autor: Publicitate 15.02.2022

Atragerea celor mai bune talente este principala provocare în business ce trebuie depăşită în 2022. Candidaţii cu abilităţile şi competenţele potrivite sunt tot mai greu de găsit, de atras şi de păstrat. Nu este de mirare că specialiştii HR caută constant noi modalităţi care să-i ajute în procesul de recrutare.

Una dintre modalităţile pe care specialiştii HR o abordează din ce în ce mai mult este adoptarea sistemelor ATS (applicant tracking system), un software conceput pentru a face procesul de identificare şi angajare a candidaţilor mai rapid şi mai uşor.

În căutarea talentului, un soft de tip ATS ajută la eficientizarea procesului de recrutare pentru a ajunge rapid la candidaţi şi a fi cu un pas în faţa concurenţei. Este un instrument foarte util care evidenţiază blocajele şi situaţiile în care coordonarea dintre departamentele implicate este dificilă sau când candidaţii abandonează procesul.

 

ATS: recrutare digitală cu eficienţă sporită

Procesul mediu de angajare este de 42 de zile, potrivit Societăţii de Management al Resurselor Umane (SHRM). Cu toate acestea, de cele mai multe ori, companiile au nevoie să identifice rapid candidaţii potriviţi şi să finalizeze procesele de recrutare într-un timp mult mai redus. S-a dovedit că sistemele ATS, pot susţine acest obiectiv printr-o multitudine de acţiuni. Cele mai importante sunt: 

 

Atunci când specialiştii HR sunt în căutarea celor mai buni candidaţi, „a da de veste” este cel mai important pas. Munca repetitivă de a posta poziţiile vacante pe multiple platforme pe care recrutorii o fac, de acum poate fi automatizată cu ajutorul unui soft ATS care preia anunţul şi îl distribuie pe toate website-urile relevante. Mai mult decât atât, soft-ul va transfera datele candidaţilor de pe website-urile de recrutare integrate, direct în aplicaţie. Totul în doar câteva click-uri!

 

În funcţie de specificul companiei sau al poziţiei, în procesul de recrutare pot fi implicaţi oameni din alte departamente decât cel de resurse umane. În aceste cazuri, este important ca toată lumea să fie la curent cu etapa în care se află candidaţii pentru a planifica teste şi interviuri finale mult mai uşor. Cu ajutorul unui soft ATS, managerii îşi pot înainta cererile de recrutare foarte uşor, acestea urmând să treacă prin fluxuri de aprobare (dacă este cazul), evitând astfel un lung schimb de email-uri. Aceste funcţionalităţi devin foarte utile în cazul în care un singur manager are multiple poziţii deschise în echipa lui.

 

O bază de date actualizată este de un real ajutor atunci când în companie sunt deschise poziţii asemănătoare într-o perioadă de timp scurtă. Pe lângă importul automat al datelor relevante din CV-urile candidaţilor (nume, prenume, email, telefon şi ataşarea CV-ului), se pot păstra în acelaşi loc informaţii precum feedback-ul recrutorilor sau rezultatele testelor ca să poată fi filtraţi cu uşurinţă cei mai valoroşi candidaţi. În plus, aceste funcţionalităţi sunt create în conformitate cu reglementările referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR), pentru ca informaţiile candidaţilor să fie păstrate în siguranţă.

Simplificarea procesului şi decizii bazate pe date

Un alt aspect important în procesul de recrutare este urmărirea tuturor candidaţilor în procesul de recrutare, aspect ce se dovedeşte a fi provocator, mai ales când sunt multiple poziţii deschise de care se ocupă un singur specialist HR. Sistemele ATS ajută la eliminarea acestor blocaje, dar şi la luarea deciziilor bazate pe date.

 

 

Cu un soft ATS performant, pot fi setaţi paşii pentru fiecare proces de recrutare şi pot fi înrolaţi candidaţii potriviţi în flow-ul creat. Astfel, specialiştii HR sunt mereu la zi cu etapa în care se află fiecare candidat, trimit mai uşor teste către candidaţi sau le programează un interviu final cu managerul. Aplicaţia eficientizează fiecare etapă de recrutare prin trimiterea de mail-uri direct din aplicaţie: invitaţia la interviu, trimiterea feedback-ului, generarea automată a ofertei de angajare. Prin modul guest specialiştii HR pot acorda acces candidatului pentru a descărca şi semna oferta de angajare.

 

 

În final, când campania de recrutare s-a încheiat şi poziţiile au fost închise, este importantă analiza procesului pentru a-l putea îmbunătăţi. Analizele de date arată care sunt cele mai eficiente canale de recrutare, ce etape ale procesului trebuie îmbunătăţite sau cât a durat în medie să fie închise poziţiile vacante. Datele arată cum a decurs totul în cifre, pentru ca departamentul HR să poată îmbunătăţi procesele prin acţiuni concrete şi să ia decizii informate în viitor.

colorful.hr,  un partener în eficientizarea procesului de recrutare

Dacă încă eşti în căutarea tehnologiilor care să-ţi eficientizeze procesele, te invităm să contactezi un consultant în automatizare al colorful.hr, pentru a primi un demo al unui soft ATS performant. Modulul Recruitment & Selection oferit de colorful.hr îţi pune la dispoziţie toate funcţionalităţile de care ai nevoie pentru a găsi, atrage şi reţine angajaţii ce ţin pasul cu schimbarea şi sunt gata să-ţi ajute compania să se dezvolte. Mai mult decât atât, suita de servicii software colorful.hr include 12 module care acoperă managementul personalului, pontaj, salarizare, evaluare etc.

În cazul în care ai nevoie să angajezi oamenii potriviţi cât mai rapid, poţi lua în considerare şi externalizarea serviciilor de recrutare. Experţii colorful.hr recrutează  personal white collar, blue collar şi fac head-hunting pentru poziţii în IT sau în funcţii de management pentru a-ţi aduce cei mai buni candidaţi. Dacă ai nevoie să-ţi extinzi departamentul de HR pentru o perioadă temporară, leasingul de personal ar putea fi o altă soluţie viabilă. 

Eşti gata pentru o transformare a proceselor de HR? Încearcă o perioadă de probă gratuită a soluţiilor colorful.hr chiar astăzi! Contactează-ne pentru mai multe detalii.