Şi totuşi, dacă Rusia atacă Ucraina, ce companii listate la Bursa de la Bucureşti ar fi mai vulnerabile şi care mai puţin expuse unui conflict militar şi diplomatic. Cash-ul este rege în orice criză, deci companiile plătitoare de dividende sunt preferate de investitori. Trei scenarii sunt puse acum pe masă: invazie, tensiune şi compromis

Autor: Liviu Popescu 15.02.2022

♦ Cash-ul este rege în orice criză, deci companiile plătitoare de dividende sunt preferate de investitori ♦ Trei scenarii sunt puse acum pe masă: invazie, tensiune şi compromis.

„În condiţii de volatilitate şi risc companiile care dau dividende mai mari sunt preferate de investitori, pentru că se simt mai în siguranţă că încasează o sumă de bani anual. Acestea sunt de obicei şi companii mai stabile şi cu o poziţie financiară puternică“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Un scenariu care în urmă cu 2-3 ani părea puţin probabil pare că astăzi prinde contur pe zi ce trece: înarmarea din partea Rusiei a unor soldaţi poziţionaţi la graniţa cu Ucraina pentru o posibilă invazie. Cel puţin aşa transmite presa occidentală şi aşa avertizează americanii, într-un climat eco­no­mic erodat de scumpiri în lanţ şi într-un an care ar trebui să fie al băncilor centrale.

Cert este că investitorii se tem şi ciulesc urechile la orice informaţie cu privire la posibila invazie a Ucrainei, despre care diplomaţi americani susţin că „ar putea începe în orice moment“. Iar volatilitatea şi panica generalizată de pe pieţe de capital se resimt şi la Bucureşti, unde ieri după-amiază toata ligă bursieră era pe minus. Un scenariu relativ apropiat de cel al acestor zile a fost în februarie 2014 când Rusia a anexat Crimeea. Atunci BET a scăzut cu 2,3% în 3 luni. Astăzi astfel de scăderi sunt la ordinea zilei.