Rubla rusească se dezechilibrează din cauza tensiunilor dintre Moscova şi NATO

Autor: Bogdan Cojocaru 15.02.2022

Rubla rusească s-a depreciat ieri la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, dar şi-a revenit, fiind prinsă în vârtejul tensiunilor provocate de mobilizarea masivă a armatei Rusiei la graniţele cu Ucraina într-o săptămână posibil decisivă în rezolvarea sau agravarea crizei ucrainene, scrie Bloomberg.

În criza anterioară, declanşată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, rubla s-a prăbuşit, aruncând economia ţării într-o criză financiară severă. Ieri, moneda rusă a scăzut cu până la 1,4%, la 78,29 de unităţi pentru un dolar. Vineri, deprecierea a fost de 2,8%.

Dezechilibrul a fost accentuat şi de faptul că vineri banca centrală rusă a efectuat cea de-a treia majorare a dobânzii cu 100 de puncte de bază în mai puţin de un an.

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat duminică pentru CNN că există „o posibilitate clară ca foarte curând să aibă loc o acţiune militară majoră“ în Ucraina. Mai devreme, tot el a spus că Rusia va ataca sau va încerca să declanşeze un conflict în Ucraina în această săptămână.

Rusia a negat în mod repetat că intenţionează să-şi invadeze vecinul, iar oficialii ruşi acuză SUA că alimentează „isteria“.