Deşi spune că impactul falimentului City asupra resurselor FGA este major. ASF susţine că nu mai este nevoie de o altă majorare a contribuţiilor asigurătorilor la FGA

Autor: Mircea Nica 15.02.2022

♦ La data de 10 februarie 2022, numărul total al poliţelor City Insurance valabile este de 1,44 milioane, dintre care 1,12 milioane sunt poliţe RCA ♦ FGA a ajuns la o valoare a plăţilor în contul păgubiţilor City Insurance de 55,57 mil. lei, pentru 7.936 cereri de plată.

Intrarea în faliment a so­cie­tăţii City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor şi al segmentului RCA, reprezintă un im­pact ma­jor asupra re­sur­se­lor financiare ale Fon­dului de Ga­ran­tare a Asiguraţilor (FGA) în următorii ani, însă, pe baza da­telor de­ţinute la acest mo­ment, nu rezultă ne­ce­sitatea unei noi majo­rări a cotei pentru contri­buţii, a trans­mis Autoritatea de Supra­ve­ghe­re Fi­nanciară (ASF) la solicitarea ZF.

Norma prin care con­tribuţiile compa­niilor de asigurări ge­nerale la FGA au fost majorate în­tr-o primă etapă cu 1,5 puncte procen­tua­le, până la 2,5% din sub­scri­erile încasate, a fost adop­tată de consi­liul ASF la în­ceputul lunii februarie 2022. Deşi con­tribuţiile compa­ni­ilor care ac­tivează pe zona asigu­ră­rilor de viaţă ră­mân deocamdată la un nivel al contribuţiilor de 0,4% din sub­scrie­rile încasate, majorarea pe zo­na asigură­rilor generale se va re­simţi în buzu­narele românilor în con­diţiile în care ei vor plăti mai mult la poliţele de asigurare RCA sau de alt tip.

Fondurile de care dispune FGA sunt, în general, alimentate de con­tribuţiile anuale ale asigură­torilor, care de obicei sunt plătite lunar pentru a păstra un flux constant de alimentare a Fondului.