Germanii de la wpd vor două proiecte eoliene uriaşe în Marea Neagră: Discutăm deja cu autorităţile locale. Avem alte proiecte de 1.300 MW în derulare în România

Autor: Roxana Petrescu 15.02.2022

Deşi autorităţile locale au promis realizarea cadrului legal necesar pentru dezvoltarea proiectelor de energie eoliană offshore până la finalul anului trecut, criza preţurilor la energie probabil a mutat atenţia spre alte direcţii. Potrivit însă PNRR, până în prima jumătate a anului 2023 România trebuie să aibă un mecanism funcţional pentru investiţii în acest domeniu. Investitorii deja sunt în piaţă.

„La finalul lunii iulie, anul trecut, wpd offshore a devenit prima companie din România care a aplicat în mod oficial pentru dezvoltarea de proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Back Sea 1 (500 MW) şi Black Sea 2 (circa 1.400 MW) sunt cele două parcuri iar pentru acestea deja s-au constituit companiile de proiect“, se arată pe site-ul grupului german wpd, în cadrul unui comunicat de presă.

Capacitatea celor două proiecte este semnificativă, dacă se ia în calcul faptul că la acest moment România are în total o capacitate instalată de 3.000 de MW în proiecte eoliene, toate pe uscat.