Preşedintele PNL Florin Cîţu spune că în 2021 creşterea economică a fost cu un punct procentual peste cea bugetată, dar că încetinirea din ultimul trimestru arată că trebuie luate măsuri pentru a evita recesiunea în 2022

Autor: Roxana Rosu 15.02.2022

Preşedintele PNL Florin Cîţu spune că în 2021 creşterea economică a fost cu un punct procentual peste cea bugetată, dar că încetinirea din ultimul trimestru arată că trebuie luate măsuri pentru a evita recesiunea în 2022.

”Datele INS sunt parţiale. Eu cred că în 2021 creşterea este de 6% . Oricum  veniturile la buget sunt mai mari. Ca să nu continue încetinirea din ultimul trimestru trebuie luate măsuri. Altfel, creşterea dobânzilor, a inflaţiei, vor putea duce la o criză majoră.”, a declarat fostul premier astăzi.

Florin Cîţu a adăugat că dacă economia a incetinit în T4 suntem deja într-un tăvălug.

”Măsurile trebuia luate ieri. BNR a dat deja un semnal clar că este o problemă cu inflaţia. Întrebarea economiştilor este până unde va merge Banca Centrală cu dobânzile. Nu poţi să scazi inflaţia cu dobânzi negative. Deci mai e mult de crescut  la dobânzi în România”.

INS a anunţat marţi că economia României a crescut anul trecut cu 5,6% faţă de 2020. În T4/2021, PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% faţă de T3/2021. Datele sunt sub estimările economiştilor, care au indicat pentru 2021 o creştere de peste 6%.

Preşedintele PNL consideră că dacă nu se iau măsuri acum, de a stimula economia, există un risc de recesiune.  ”Vorbesc de măsuri pentru toată economia”.

În opinia lui, reglementarea, plafonarea unor tarife nu rezolvă problema preţurilor în energie, singura soluţie fiind investiţiile.

”Trebuie să investim în fiecare an un anumit procent din PIB în energie”.

Măsurile propuse de Cîţu pentru creşterea veniturilor populaţiei şi stimularea economiei sunt reducerea TVA, pentru a ajuta lupta cu inflaţia, şi reducerea contribuţiilor la sănătate.

”O reducerea de 5 puncte procentuale ar creşte venitul mediu net cu 317 lei”