O investigaţie de 4 ani: Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii farmaceutice cu 352 mil. de lei, adică 71 mil. de euro pentru că s- ar fi inţeles pentru a limita şi chiar întrerupe aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobulină

Autor: Georgiana Mihalache 15.02.2022

Consiliul Concurenţei a anunţat amenzi cumulate de 71 mil. euro pentru cinci companii farmaceutice internaţionale din piaţa de imunoglobulină. În urma unei investigaţii, Concurenţa a constatat că cele cinci companii farma au avut o strategie comună pentru a limita sau chiar întrerupe aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobulină.

Companiile sancţionate sunt Baxalta (Elveţia), CSL Behring(Germania), Biotest(Germania), Kedrion (Italia), Octapharma (Elveţia).

Alături de aceste companii a fost sancţionată şi şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice  PPTA (Belgia).

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care protejează organismul împotriva bolilor. Sunt circa 7.000 de pacienţi cu boli autoimune care sunt dependenţi de această substanţă, din datele autorităţilor.

Cele mai mari amenzi le-au primit Baxalta şi Octapharma, de 109 mil. lei, respectiv 125 mil. lei.

„În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit”, se arată în comunicatul Concurenţei.

Autoritatea de Concurenţă mai arată că lipsa accesului la imunoglobuline a pus în pericol viaţa pacienţilor şi a determinat autorităţile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicamentele necesare.

În urma presiunii din piaţă şi implicit a decesului unui pacient din lipsă de medicamente, Ministerul Sănătăţii a decis să suspende în 2018 taxa clawback (procent plătit din vânzări de către producători) pentru produsele din plasmă timp de doi ani.