ING a redus prognoza de creştere a PIB pentru România de la 4,5%, la 3,2% la finalul anului 2022. Pentru 2023, prognoza a rămas la 4,5%.

Autor: Mircea Nica 15.02.2022

ING a redus prognoza de creştere a PIB pentru România pentru anul 2022 de la 4,5%, la 3,2%, în timp ce previziunea pentru anul 2023 privind creşterea PIB a României rămâne neschimbată la 4,5%, după cum scrie Valentin Tătaru, economistul şef al ING România, într-o analiză cu privire la prognoza pentru economia României.

“În ciuda contextului de creştere mai slab, considerăm că banca centrală va continua să majoreze dobânda cheie până la 4,00% în acest an. Credem că merită subliniat că în termeni nominali PIB-ul s-ar putea extinde chiar şi dincolo de metricile luate în considerare de guvern pentru bugetul 2022. În esenţă, acest lucru se datorează inflaţiei mai mari. Prin urmare, o creştere a PIB-ului real mai mică decât estimarea ar putea să nu fie la fel de problematică pentru factorii de decizie, cel puţin nu atâta timp cât nu se va transforma într-o recesiune, ceea ce nu este probabil în opinia noastră”, a explicat Valentin Tătaru.