Produs în România, ZF/Masterbuild. Sorin Minea, Angst: Deschidem cel puţin trei-patru magazine proprii în Capitală şi finalizăm fabrica de ready meal din Buftea

Autor: Mirabela Tiron 17.02.2022

♦ Avem patru magazine proprii în prezent şi mai deschidem cel puţin încă trei sau patru magazine de specialitate în Capitală ♦ Pentru fabrica Salsi, unde se produce salamul de Sibiu, avem un bloc de depozit pe patru etaje, la Angst Ro avem depozite de congelare cu o capacitate de depozitare de 200 de tone.

Grupul Angst, controlat de antreprenorul Sorin Minea, va continua extinderea reţelei de magazine proprii cu încă trei-patru deschi­deri în Capitală anul acesta şi va finaliza reconstrucţia fabricii de produse ready meal, potrivit antreprenorului.

„Dorim să consolidăm la ora actuală tot ce avem, din punct de vedere tehnologic, din punctul de vedere al consumului de energie şi al uşoarei independenţe prin magazinele proprii. Nu avem de gând să facem investiţii foarte mari, în ready meal vrem să aducem la vânzare mâncarea din restaurantele bune“, a spus Sorin Minea, proprietarul grupului  Angst, în cadrul emisiunii Produs în România, un proiect realizat de ZF în parteneriat cu Masterbuild Logistic Park.

Grupul Angst include procesatorul de carne Angst Ro, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, producătorul de salam Salsi Sinaia, dar şi businessul de ready meal Angst Bistro, cunoscut în piaţă sub brandul Merinde Urbane.

 „Acum doi ani pandemia ne-a prins pe investiţii, încercam o retehnologizare a fabricilor şi o reţea de magazine mici de specialitate. La debutul pandemiei am oprit o  parte din investiţii, am reluat anul trecut investiţiile şi avem trei direcţii: primul lucru pe care îl facem sunt celule fotovoltaice pe fabrică, îi dăm drumu într-o lună, apoi vom avea câteva intervenţii la centralele de frig, vrem să economisim curent electric, o retehnologizare dacă rămân bani şi precis trei magazine noi, plus fabrica de ready meal. Sper că la finalul acestei luni intră în producţie şi facem o extindere a zonei de ready meal, facem o dublare.“

Angst Ro este unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pe piaţa locală, pornit în anii ’90 cu o fabrică la Buftea de Sorin Minea alături de omul de afaceri  elveţian Urs Angst. În acelaşi timp, Salsi Sinaia este un business cu istorie pe piaţa produselor crud-uscate. În 2012, antre­prenorul a lansat, alături de alţi parteneri şi Angst Bistro, un business de 2 mil. euro pe piaţa de ready meal. Hala de producţie a ars în urmă cu trei ani, iar reconstrucţia ei va fi gata luna aceasta, după o investiţie de 1,8 mil. euro.

„Am investit 1,8 milioane de euro  în fabrica de ready meal. În urmă cu trei ani de zile ne-a ars  fabrica, care era asigurată.“

„Am reconstruit-o, putem să triplăm capacitatea şi să diversificăm gama de produse. Suntem specializaţi în produse proaspete, ne adresăm celor care vor să mănânce proaspăt, mâncare gătită ca acasă, nu folosim conservanţi/aditivi. Vom face sarmale, care au un mare succes, piftie, salată de boef, vinete, chiftele, fasole, câteva ciorbe de la ciorba de burtă, perişoare, destul de multe, dar nu dorim sute de produse, ci dorim o gamă de 20-30 de produse pe care să le facem în mod constant şi ne adresăm celor care doresc să ia o gustare la birou sau acasă. Le vom vinde şi prin reţelele de magazine şi reţeua proprie, nu intrăm pe livrări la domiciliu, nu facem catering, deocamdată testăm pe magazine şi în magazinele proprii.“

Grupul Angst  are o reţea proprie de  patru magazine de specialitate. „Deschidem cel puţin încă 3 sau 4  magazine anul acesta. Marea majoritatea a producţiei noastre se vinde prin reţele de supermarketuri şi hipermaketuri. Magazinele proprii sunt pentru clienţii fideli, pentru testarea pieţei cu produse noi, şi pentru a arăta ca existăm şi pentru a reacţiona la cererea consumatorilor pentru produse noi.  Suntem prezenţi cam în toate reţelele de magazine, în Mega image, Kaufland, Carrefour, Penny şi altele.“ Avem şi comerţ intracomunitar, dar comerţul cu produse din carne este într-o mare problemă din cauza pestei porcine africane, România nu poate scoate în comunitatea europeană carne de origine românească, este interzis, doar carne provenită din comunitatea europeană, a mai precizat el.

„Salsi Sibiu este cea mai veche şi prima fabrică de salam de Sibiu din România (faimoasa Dozzi), am modernizat-o de multe ori, dar întotdeauna mai trebuie ceva făcut. Fabrica nu este foarte mare, depozitele sunt mari, trebuie să păstrezi salamul  până la terminarea ciclului de fabricaţie. Vor trebui schimbate foate multe lucruri în depozite, în general partea de climatizare, asta este cea mai sensibilă. Anul trecut am adus o  nouă maşină de mixaj şi umplere salamuri de Sibiu, asta a fost ultima investiţie, acum urmează depozitele. Pentru Salsi am un bloc de depozit, 4 etaje, aşa am preluat-o, depozitele de maturare şi păstrare a salamului de Sibiu. La Angst Ro am depozite de congelare şi am 200 de tone capacitate de depozitare, lucrez şi cu parteneri, închiriem spaţii de depoztrae de la diverşi parteneri când avem nevoie. Nu are rost să facem stocuri mari de carne pentru că aprovizionarea cu carne nu este o problemă acum.“

Procesatorul de carne Angst.ro are o capacitatea de 25 de tone, producem între 15-20 de tone  la Angst, la fabrica din Sinaia vorbim de capacitatea lunară, 60 de tone pe lună, din care 60% salam de Sibiu, restul bănăţean şi alte produse crud uscate, timpul de maturare este până la 70 de zile la salamul de Sibiu, a mai subliniat antreprenorul.

„Anul trecut şi începutul anului acesta a fost o supriză foarte plăcută pe salamul de Sibiu, am redevenit unul din liderii de piaţă pe salamul de Sibiu, crescând foarte mult producţia salamului de Sibiu şi ocupând o nişă importantă din piaţă, datorită unei calităţi deosebite şi respectării regulamentelor”

Consumul de carne este în scădere pe toate pieţele, dorim o recunoaştere a calităţii. Aş dori ca românii să cumpere mai puţin şi să încerce să mănânce de calitate mai bună, este mai sănătos şi benefic. România nu beneficiază de un cumpărător foarte educat, românul nu cunoaşte gustul produsului  bun, natural, calitatea ţine de manoperă şi de cantitatea de materie primă. Anul trecut cumpărătorul mi-a dat senzaţia că revine la o calitate care să se asemene cu calitatea din toată lumea, nu mai cumpără kilograme ci sute de grame, ceea ce va duce spre creşterea produselor bune".

În ultimii ani familia Minea a preluat controlul integral  asupra companiilor Angst Ro şi Salsi Sinai, după ce a cumpărat participaţia omului de afaceri Urs Angst în procesatorul Angst şi respective ultimul pachet de acţiuni al SiF Muntenia la Salsi Sinaia.

Grupul Angst avea aproape 500 de angajaţi pe toate liniile de business şi afaceri de peste 26 mil. euro pe Angst Ro şi Salsi Sinaia, potrivit ultimelor date.